Körforgalom is épül a Kertvárosban nemsokára - Több fejlesztés is zajlik párhuzamosan
Illusztráció

A Tiszavasvári út–Szélsőbokori út közlekedési csomópontjánál egy új körforgalmú csomópontot alakítanak ki nemsokára. A beruházás része annak a százszázalékos, vissza nem térítendő támogatású (közel hárommilliárd forintos, uniós), nyertes önkormányzati projektnek, melynek célja a közlekedésfejlesztés.

A Polgármesteri Kabinet Pályázatok és Projektmenedzsment Referatúrájának tájékoztatása szerint a fejlesztéssel a kerékpárosok és gyalogosok csomóponton keresztül történő biztonságos átvezetése is megtörténik. A jelenleg meglévő gyalogátkelőhelyet a Tagló utcai csomópontba helyezik át gyalogos-védőszigettel. A körforgalom megvalósítása állami tulajdonú országos közutat érint, erre tekintettel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-t jelölte ki a körforgalom építtetői feladatainak ellátásával.

Átmeneti közlekedési módosulások

Azt már most lehet tudni, hogy a Legyező utca Fészek utca–Szélsőbokori út közti szakaszán egyirányú forgalmi rendet vezetnek be június 11-étõl, a csatlakozó utcák forgalomtechnikai táblázása mellett. Mint megtudtuk: a buszmenetrendet az egyirányúsírás nem befolyásolja. A későbbi átmeneti korlátozásokról is igyekszünk majd tájékoztatást adni, amikor a kivitelezőtől információkat kapunk. A körforgalom várhatóan ősz végére készülhet el.

Fejlesztések, párhuzamosan

Ám nem ez az egyetlen, a kertvárosi közlekedést érintő beruházás. Ezzel párhuzamosan javában zajlik a Legyező és Dugonics utcák felújítása teljes (6 méter) szélességben, a hiányzó járdaszakaszok kiépítésével, irányhelyes kerékpárforgalmi létesítmény kialakításával. A Fészek utca csomópontjában új gyalogos-átkelőhely születik. A Der­kovits utcán a burkolatfelújítással egyidejűleg szabványosítják a meglévő gyalogos és kerékpáros létesítményeket. A Rókabokori út esetében a Bottyán János utca jelenlegi szilárd burkolatának folytatásaként 7 méter széles külterületi út építése valósul meg, a Nyugati elkerülő út körforgalmú csomópontig.

Folytatódik saját forrásból is

A már futó és kezdődő, nyertes pályázatokból finanszírozott projektek mellett 2019-ben önkormányzati forrásból 23 utcában épít új aszfaltutat a NYÍRVV Nonprofit Kft., összesen 6831 méter hosszban. A beruházás nettó 900 millió forintba kerül, és önkormányzati forrásból valósul meg. Az építések elsősorban a külterületi városrészeket érintik, melyek az elmúlt évek során benépesültek, forgalmassá váltak, a burkolt utak komfortosabb életkörülményeket és közlekedést biztosítanak az itt élők számára. Így ebben az évben a Kertvárosban, Sóstóhegyen, Kőlaposon, Örökösföldön, Borbányán, Oroson és a Kiste­lekiszõlõben is épülnek új utak. Az idei útépítésekkel Nyíregyháza területén 289 kilométerre nő a szilárd burkolatú utak hossza. (Részletek a jövő heti számban.)