Körforgalom épül a Kállói úton – A tervek szerint szeptemberre befejeződnek a munkálatok
Fotó: Szarka Lajos

Várhatóan szeptemberre készül el Nyíregyháza legújabb körforgalma a Kállói úton. A Tünde utcai kereszteződésben egy hete kezdődött a munka, négyágú, biztonságos csomópontot hoznak létre, minden ágán átkelőhelyekkel a gyalogosok és kerékpárosok számára. A későbbiekben lezárásokra és jelzőlámpás közlekedésre kell számítani az érintett szakaszon.

A Kállói úton napközben mindig nagy a forgalom, több településről is ezen a szakaszon keresztül jutnak el a megyeszékhelyre, a városból pedig sokan ezen az úton indulnak el az autópálya irányába, de a Déli Ipartelep közelsége miatt a kamionosforgalom is számottevő. A Tünde utcai kereszteződésben hosszú perceket kell várni, hogy egy autós ki tudjon kanyarodni a Kállói útra. A probléma megoldására most körforgalmat építenek ennél a csomópontnál. A körforgalom négy ágán biztosítják majd a gyalogos és kerékpáros áthaladást, kialakítanak egy új buszöblöt, biztosítják a csapadékvíz-elvezetést és új közvilágítási hálózatot is kiépítenek.

Lezárások a Tünde utcán

A napokban elkezdődött a körforgalom kiépítése itt, a Kállói úton, a Tünde utcai csomópontban. A Tünde utcát a NIF tájékoztatása szerint mind az északi, mind pedig a déli oldaláról le fogják majd zárni, az autós- és a gyalogosforgalom elől is. A Kállói úton viszont továbbra is biztosított lesz a haladás mindkét irányba, viszont ezen a szakaszon a későbbiekben jelzőlámpás közlekedésre kell számítani.

Alternatív útvonalak

A Tünde utca lezárása miatt a közlekedők nem tudnak majd kihajtani a Tündéről a Kállói útra, sem befordulni a Tündére a Kállóiról, valamint az itt kijelölt gyalogátkelőhely is megszűnik. A gyalogosok és a kerékpárosok a Kállói utat legközelebb a Kökény utcánál lévő kijelölt gyalogátkelőhelyen tudják szabályosan és biztonságosan keresztezni. Az autósok a Tünde utca déli oldalán a Lujza és az Alma utcák érintésével tudnak kerülni, a Tünde utca északi oldaláról pedig a Számadó és az Elsőházhely utcán keresztül lehet a Kállói útra kijutni és a belváros, vagy Nagykálló irányába kifordulni.

Türelmet kérnek az autósoktól

A munkálatok során 520 darab cserjét is elültetnek majd a körforgalom közelében, a beruházást az önkormányzat a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel közös konzorciumban, uniós forrásból valósítja meg. A tervek szerint pár hónapon belül, szeptemberre elkészül az új csomópont. Az ideiglenes forgalmirend-változások miatt kérik az autósok és a gyalogosok türelmét és megértését, ne megszokásból közlekedjenek a következő hetekben a Kállói úton. Az ott dolgozók biztonsága érdekében tartsák be a sebességkorlátozásokat és figyeljék a kihelyezett KRESZ-táblákat.

Biztonságos körforgalom

Az új körforgalom segíti majd az egyenletes haladást és csökkenti a várakozási időt, egy újabb biztonságos csomópont jön létre Nyíregyházán, folytatva azt a fejlesztési stratégiát, amelynek köszönhetően csak tavaly három új körforgalom épült a városban, kettő Örökösföldön, egy pedig a Korányi–Csaló köznél.