Kopjafa Oroson

Az orosi egyházak vallási elöljárói szentelték és áldották meg azt a kopjafát, amit október 6-án, az aradi vértanúk gyásznapján állítottak a Petőfi kertben. A helyi közösség ünnepi műsor keretein belül gondolt vissza az életüket feláldozó honvédtisztekre. Emléküket ezentúl egy kopjafa is őrzi Oroson.

 

Sorsfordító időkben fontos az összefogás

 

Dr. Tirpák György önkormányzati képviselő azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, ez az esemény a sorsfordításról szól. Kifejtette, 166 évvel ezelőtt és most is sorsformáló idők vannak, majd utalt a migránsok miatt kialakult helyzetre a képviselő. Hozzátette, a nemzeti öntudatot, az identitásunkat, gyökereinket és hagyományainkat kell ápolni, ebből erőt meríteni és átadni az utódoknak.

Az emlékoszlopot Tirpák György, a településrész önkormányzati képviselője adományozta az orosiaknak. A kopjafát Molnár József készítette, de munkáját befejezni már nem tudta. Helyette a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fafaragó Egyesület alkotói hozták létre a végső képet. Az emlékmű talprészének kialakításában a NYÍRVV Nonprofit Kft. munkatársai nyújtottak segítséget.

M. E.