Konzultáció indul az állami rezsicsökkentésről

Már készen vannak a közigazgatási terhek mérsékléséről készített kérdőívek. Mindkét lapon 9-9 kérdést intéznek a polgárokhoz. Ezek közül azt a négyet lehet majd megjelölni, amit a leginkább szeretnék csökkenteni vagy megszüntetni az emberek. Emellett pedig egy-egy, a kérdőíveken nem szereplő hatósági díj csökkentésére vagy megszüntetésére is javaslatot lehet tenni. A kormányzat többek között a hatósági erkölcsi bizonyítvány igénylésének díját, az ellopott igazolványok pótlását, vagy a felsőfokú felvételi eljárás alapdíját csökkentené, illetve szüntetné meg. A vállalkozókat illetően pedig az adóhatósági igazolás, a telepengedélyezési eljárás vagy éppen a cégiratok készítésének költségeit mérsékelnék vagy törölnék el. Mindezt a jó állam jegyében hirdette meg a kormányzat. Az előzetes számítások szerint 10 milliárd forintba kerül majd az eljárási díjak mérséklése. Ezt a 2016-os költségvetésbe már be is tervezik. A kérdőíveket június 5-e és augusztus 5-e között lehet kitölteni és leadni a kormányablakokban vagy az erre készült http://allamirezsicsokkentes.kormanyhivatal.hu/ oldalon.

További képekért kattintson a fotóra!

– Ez a párbeszéd hasznos a közigazgatásban dolgozók, illetve a kormányzat és a honpolgárok számára is. Hiszen, ha csak úgymond 10 milliárd forinttal is, de hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy könnyebb legyen az ügyintézés és elégedettebbek legyenek a kérelmezők, a vállalkozások és akiket érint a mindennapi ügyintézés. A kérdőívekről még annyit, hogy anonim és interneten is beadható – mondta Kozma Péter.

A kormánymegbízott arról is beszélt, hogy a jelenlegi 6 mellett, rövidesen újabb 19 kormányablak nyílik majd a megyében. Így minden járási központban található majd kormányablak. Hozzáfűzte, az állami rezsicsökkentést célzó kormányzati konzultáció kérdőívei minden kormányablakban megtalálhatók lesznek.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Trifonov Éva)