Könyvünnep – Szerdán kezdetét veszi a 95. Ünnepi Könyvhét és a 23. Gyermekkönyvnapok

Szerdán nulladik napi programokkal indul útjára a 95. Ünnepi Könyvhét és a 23. Gyermekkönyvnapok Nyíregyházán. Az Ünnepi Könyvhét az egyik legnemesebb könyves hagyomány, a kortárs magyar irodalom, a könyvek, az olvasók és a könyvkiadók ünnepe. Ezt az egyedülálló kulturális rendezvénysorozatot évről évre töretlen sikerrel, immár több mint kilenc évtizede tartják meg hazánkban. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár egészen június 17-éig változatos programokkal és kedvezményekkel várja az olvasókat.

Az Ünnepi Könyvhét a kortárs magyar irodalom, a könyvek, az olvasók és a könyvkiadók kiemelt eseménye, amit immár több mint kilenc évtizede, 1929-től rendeznek meg Magyarországon, töretlen sikerrel és népszerűséggel. Ehhez az egyedülálló kulturális rendezvénysorozathoz 2001 óta kapcsolódnak a Gyermekkönyvnapok programjai. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban június 12-étől, szerdától hétfőig változatos programokkal és kedvezményekkel várják az érdeklődőket a könyvtár épületébe – erről tartottak sajtótájékoztatót péntek délelőtt.

„Június 12-én a könyvtárba egy különleges zenei koncerttel várjuk az érdeklődőket, amely a nulladik nap programja lesz. Június 13-án Kis Ottó József Attila-díjas költővel találkozhatnak, akitől elsősorban a legkisebbeket várjuk, hiszen számos gyermekverset és gyerekkönyvet írt. Bemutatjuk továbbá a Jósa András Múzeum legújabb évkönyvét, dr. Holmár Zoltán legújabb kötetét, valamint Sipos László legújabb könyvét Gerliczki András társaságában. Június 13-án 17 órától a Korzó Bevásárlóközpont 3. emeleti üvegfolyosóján kerül sor az ünnepélyes megnyitóra. A protokolláris köszöntők után Karádi Anna írót látjuk vendégül, aki megnyitja az ünnepi könyvhetet. Ezt követően egy pódiumbeszélgetésre kerül sor vele, amelyen a helyszínen megvásárolható könyveit szívesen dedikálja” – mondta el Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

A könyvek világa mellett a képregények birodalmát is megismerhetik majd az érdeklődők az Ünnepi Könyvhét keretein belül, és a helyi írók is középpontba kerülnek, pénteken kötetbemutatókra, szombaton pedig a kulturális-irodalmi folyóiratok legfrissebb számaival ismerkedhetnek meg az olvasók. A vasárnapi pihenőnap után június 17-én, hétfőn a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének szakmai napjának ad otthont a könyvtár, zárásként pedig többek között zenés irodalmi utazásra invitálják a résztvevőket a Tiszán. A sajtótájékoztatón elhangzott, a Korzó Bevásárlóközpont hosszú ideje jó kapcsolatot ápol a könyvtárral, így az ünnepélyes megnyitó helyszínét is a III. emeleti üvegfolyosó adja.

„Tavaly stratégiai együttműködést kötöttünk a városi könyvtárral azzal a céllal, hogy szélesítsük az olvasóik és a könyvtárba látogatók körét. Ennek érdekében lehetőséget biztosítunk a Korzón belül különböző eseményeknek, közös programokat szervezünk. Korábban például Krúdy Gyula 150. évfordulója alkalmából hirdettünk egy kvízversenyt, amelyen több százan vettek részt a 95. Ünnepi Könyvhét megnyitóján. A nyitóbeszélgetések helyszíne és támogatója a Korzó volt. Az ötlet mögött az állt, hogy a Korzó kulturális elköteleződését összehangoljuk irodalmi beszélgetésekkel, és szélesebb rétegeket érjünk el azáltal, hogy a könyvtár kereteit kiterjesztjük a bevásárlóközpontunkba” – részletezte Huszta Attila centermanager.

A kulturális, irodalmi kötetbemutatók és pódiumbeszélgetések mellett kísérőprogramokkal is készülnek a szervezők, jó idő esetén a legkisebbeket a könyvtár előtti téren népi fajátékokkal várják, de tartanak Garázsvásárt is, valamint június 13-a és 15-e között ingyenes beiratkozással és amnesztiával várják az olvasókat.