Könyvtárosok Világnapja Nyíregyházán – Szakmai programok és díjátadó
A Könyvtárosok világnapján hagyományosan szakmai programot rendezett a megyei szervezet. Ez alkalommal került sor idén is az életmű díjnak szánt Csendes János, illetve a Könyvtári Kultúráért díj átadására. Előbbit Zselinszky Lászlóné, az utóbbit Oláhné Gócza Krisztina kapta.

Az Amerikai Könyvtárak Szövetsége és egy nemzetközi szervezet ajánlására lett április 14. a Könyvtárosok Világnapja. A cél, hogy a háttérbe szorult szakemberek egy napon a figyelem középpontjába kerüljenek, így növeljék a szakma presztizsét.

Dr. Kührner Éva, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Megyei Szervezetének elnöke kiemelte:

A könyvtáros rossz szó, ez egy elavult szó. Inkább az információs szakember lenne a megfelelő elnevezés, hiszen mi nemcsak a könyvet adjuk, vesszük, kölcsönözzük, meg feldolgozzuk, hanem információkkal dolgozunk ma már leginkább. Ahhoz, hogy ebben a hatalmas információ halmazban eligazodjon a laikus, ahhoz nekünk egy csomó mindent fel kell előre dolgozni, finomítani, tárgyszavazni, stb.

Tíz éve osztják ki a díjakat

A több mint félszáz tagot számláló megyei szakmai szervezet rendezvényén az elmúlt 45 esztendő jeles alkalmait idézték vissza, melyet sajtókiállítás segített. 10 éves hagyomány szerint kitüntetéseket adományoztak kollégáiknak. A Könyvtári Kultúráért díj tulajdonosa azt mondja, soha nem gondolt magára úgy, mint kitüntetett könyvtárosra. Legalább arcról minden könyvtárban megforduló ember ismeri Oláhné Gócza Krisztina főkönyvtárost.

Közel 33 éve dolgozom itt a könyvtárban, és a munkaköröm egyre csak bővül és bővül, de ami a 33 évet végigkísérte, az mindig az olvasókkal való foglalkozás. Hozzám már úgy jönnek, hogy ugye itt lesz holnap is, és a jövő héten is, megtalálhatom és fordulhatok önhöz valamely dologgal. Jönnek a kérdések egymás után. Már úgy érkeznek a listákkal, hogy jövő héten ezzel jövök, a következő héten pedig egy másik feladatomat kell megoldani, ahhoz keresem az irodalmat.

Folyamatos tanulás a könyvtárosok élete

Haladni kell a korral, megfelelni az új trendeknek és kihívásoknak. A könyvtárosnak mindent ismerni kell, amit az olvasó is ismer. Adatbázisokat töltenek meg tartalmakkal. Végigkíséri életüket a folyamatos tanulás. Van, amikor az informatika, máskor a minőségirányítás, az oktatás támogatása, vagy a felnőttképzés ad újabb és újabb feladatot.

Életmű díjat is adományoztak

Az aktív könyvtárosoknak szóló kitüntetés mellett kuratóriumi döntés szerint életmű díjat is adományozott a megyei szervezet, melynek a kitüntetett 1973-tól alapító, és vezetőségi tagja. Zselinszky Lászlóné két ciklusban látta el az elnöki, az utóbbi időkben pedig a titkári feladatot. Az országos egyesületnek pedig évtizedeken át volt vezetőségi és delegált tagja. Nevéhez fűződik a könyvtárbusz szolgáltatásának megszervezése is.

 Csendes János nekem csoportvezető tanárom volt. Debreceni diákéveimből nagyon szép emlékeim vannak, azt megelőzően a sárospataki diákévekről is. Csendes János egy köztiszteletben álló tanár volt. Én Debrecenben  tanultam nála, majd később a Nyíregyházi Főiskolán ő alapította a Könyvtári Tanszéket. Nagytudású, művelt, intelligens és nagyon szerény ember volt.

- emlékezett a kitüntetett, Zselinszky Lászlóné.

Az egykori elnök asszony, oly sok díj odaítélője, most már maga is tulajdonosa egykori tanára, kollégája, mondhatjuk példaképe nevével jegyzett kitüntetésnek. Csendes János szaktudásával és emberi magatartásával lehet ma is névadó a szakmában.