Könyvhét – férfiágon

Egy igazi irodalmi polihisztor, Darvasi László nyitja meg a nyíregyházi Ünnepi Könyvhetet, a szerzők nevében. Mindent ír. Mindent tud. Verset és drámát, mesét és regényt, tárcát, novellát... A gyerekekhez szól rendhagyó meseórája, amolyan matiné keretében csütörtökön délután 1 órától. A kamarateremben két jelentős Darvasi-hős, Pálcika és Trapiti lesz a főszereplő, majd délután 3-kor már a Taligás írójaként szól az ünneplő közönséghez.

Igazi „kultúrcsemegét” ígér Péterfy Gergely nyíregyházi közönségtalálkozója is a Kossuth téren, a megnyitó napján fél 5-től. Az író, forgatókönyvíró, szerkesztő, egyetemi tanár 2014-es regénye, a Kitömött barbár aktuális függelékeként emlegetett közéleti publicisztika kötet, a Mindentől keletre avagy a román kém a Weiss-családban a Könyvhét újdonsága.

...és itt lesz pénteken a magyar rekorder, Nemere István is, kinek jó 40 év alatt közel 700 könyve jelent meg, 11 millió példányban.

A Csukás István és Eric Kastner könyvein nevelkedett Vig Balázs gyerekekkel találkozik szombaton délelőtt a Móricz Zsigmond könyvtár előtti téren.

Hogy miről ír a történelem, gyógypedagógia és pszichológia tudományában is járatos nyíregyházi szerző, Makara Sándor, ezidáig egyetlen művében, a Kritikus tömegben, arról beszél a hétvégi közönségtalálkozón.

Budaházi István, Sipos László és Szilágyi Péter megjelenése is a helyi irodalmat képviseli.
Bessenyei Gábor – talán a jövő harcosa – sem ismeretlen a helyi közönség előtt, hiszen többször nyilatkozott már a városi és a megyei lap hasábjain például arról, hogy a szépirodalom mellett egyre jobban érzi magát a fantasy, különösen az urban fantasy világában. Ha találkozni akarnak a Száz év magány rajongójával vagy az Iliász és az Odüsszeia barátjával, ő is várja olvasóit szombaton este a Jövő harcosai (Az Olimposz legyőzése I.) című urban fantasy regényével.

Igazán ismét remek szervezőmunkát végeztek a Móricz Zsigmond könyvtár munkatársai! Köszönet érte!

Gondoltak még a csetelő-blogoló hétköznapi halandókra is, hiszen pénteken délután 4 órától a több esztendeje működő Olvassunk tárcát! blog felolvasóóráját tartja Ésik Sándor, partnerei társaságában.

Matyasovszki Edit

(Fotó: internet)