Könyvhét – női szemmel
Nem óriásokat és legendákat, hanem hús-vér embereket, írókat és írónőket, költőket és költőnőket kínál az idei Ünnepi Könyvhét Nyíregyházán június 9–13-áig.

Feltűnően sok a női alkotó, a nővendég! Legyen ez itt és ma az ő lapjuk – nyilván nem hiánytalanul!
A megnyitó napján, június 9-én 18 órától Szvorák Katalin és Kudlik Júlia, a Kossuth-díjas népdalénekes és az egykoron neves műsorvezető – tévés sztár – az MTV örökös tagja „Szeretettel” című lemezének bemutató koncertjére kerül sor a Kossuth téren. Valahol azt írják a két barát műsoráról, hogy e szeretethiányos világban lelki balzsam lehet a Dalok és gondolatok albuma egyházi és világi megközelítésben, helytől és időtől függetlenül.

„Kudlik Júlia és Szvorák Katalin közös hitvallása reményt keltő örömüzenet, hiszen a megfáradtaknak megnyugvást, a keresőknek válaszokat tartalmaz.”

A nokkulfoldon.hu könyvajánlója egy nyíregyházi, kétkötetes írónő Amerika! Visszaintegetsz? című könyve elé készült:
„Egy üdítően izgalmas könyvet hoztam neked most ... Trembácz Éva Zsuzsanna, egy Nők Külföldön olvasónk könyvét. Amikor belekezdtem, szinte letenni sem tudtam. Szerintem Te is így leszel vele. Az önéletrajzi ihletésű könyv főszereplője a harmincas éveiben járó Zsuzsi, aki több éves párkeresés után, egy sikeres magyarországi karriert cserél fel az amerikai élettel. Természetesen egy fiú miatt költözik külföldre. (Ugye ismerős a helyzet? :-)) A regény naplószerűen mutatja be Zsuzsi útkeresését az új környezetben, megküzdését a kulturális sokkal és az új kapcsolat okozta kihívásokkal. Az egész történetet színesíti Zsuzsi budapesti barátnőjének csetlése-botlása a párkapcsolatában. A regény ötvözi az útleírást, egy idegen ország bemutatását és Bridget Jones naplóját. Mindezt pedig lebilincselően, érzékenyen és humorosan teszi. Szerintem nincs az a nő, aki ne ismerne önmagára egy-egy jelenetben (vagy akár többen...).”

Nos, részleteket, és a Túró Rudi pálcikával élményeit egyenesen a szerző, Trembácz Éva Zsuzsanna meséli pénteken délután 3 órakor a Nyolc év – négy kontinens címmel jelzett közönségtalálkozón, szintén a Kossuth téren.

Nem kevésbé izgalmas a nyugdíjas jogász, de aktív költő, Vaskóné dr. Süle Ilona kötetbemutatója szombat délelőtt 11 órától, hiszen 70-es évei elején kezdett írni..., hogy miről és miért, elmeséli majd a Móricz Zsigmond könyvtár előtti téren.

Két generációt is ugorhatunk előre – mellőzve a programok szigorú időrendjét –, hiszen kevés a múltja, de annál ígéretesebb a jövője annak a fiatal hölgynek, kit ma leginkább online felületeken fedezhetünk fel. A tegnap még nyíregyházi diák, ma miskolci egyetemista megnyerte az intézmény esszéíró pályázatát, s nem mellesleg az UNICEF fiatal nagykövete. Jól jegyezzék meg a nevét: Trizner Laura. Szombaton délután 5 órakor mutatkozik be az Ünnepi Könyvhét nyíregyházi közönsége előtt.
Férfiakat megszégyenítő erővel, bátorsággal kezdett a múltba nézni a levéltáros-történész végzettségű Kováts Judit, s nőies szorgalommal kezdte gyűjteni interjúit a 20. század tragikus történelmét túlélt szemtanúkkal. Így született két regénye, a Megtagadva és az Elszakítva. Az író, esszéista, szerkesztő jeles folyóiratokban publikál, s készül harmadik kötete megjelenésére, melyet ismét a Magvető Kiadó vállalt fel. Övé a tér szombat délután 2 órától a könyvár előtt.

Remélem, kérdezik majd arról is, milyen ma írónőnek lenni Magyarországon! Van mondandója a dologról!

Matyasovszki Edit

(Fotó: internet)