Könyvek karanténban: júniustól sátorban várja olvasóit a nyíregyházi könyvtár

Telefonok, e-mailek bizonyítják, hogy az olvasók nagyon várják már a könyvtárnyitást. Miután erre nincs lehetőség, a következő időszakban az épület előtt felállított sátorban intézik a könyvek és dokumentumok cseréjét.

 

Június 2-ától új kölcsönzési szolgáltatást vezet be a Móricz Zsigmond könyvtár, melynek előkészülete már e héttől tart. E-mailben és telefonon lehet könyvet előjegyezni.

„Az érvényben lévő kormányrendelet szerint az országban a könyvtárak még nem látogathatóak, így olvasóink nem tudnak bejönni, ezért mi települünk ki. A könyvtárunk előtti téren, egy könyvsátorban tudjuk átadni azokat a dokumentumokat, melyeket előre leadnak. Május 27-étől lehetőség nyílt könyv-, folyóirat-, hangoskönyv-, CD-, DVD-kölcsönzési igényeinek a leadására. Ez történhet e-mailben, telefonon, illetve online előjegyzés formájában. A dokumentumokat 8 darabban maximalizáltunk, és mindenkit értesítünk, hogy mikor tudja átvenni az összekészített könyvcsomagot. Erre kedden és szerdán 8.30 és 15.30 között van mód, délelőtt a 65 éven felüliek, délután pedig a 65 éven aluliak számára. Lehetőséget biztosítunk, hogy a könyvcsomagot meghatalmazott útján is el tudják vinni, illetve ebben az időszakban automatikusan meghosszabbítottuk mindenki kölcsönzött dokumentumainak a határidejét, de lehetőség van online beiratkozásra is. A honlapunkon keresztül ezt most meg tudják tenni” – tájékoztatott a könyvtár igazgatója, Tomasovszki Anita.

A könyvtárosok maszkban, gumikesztyűben dolgoznak, és ezt a biztonságot várják el az olvasóktól is. A visszavitt könyvek 72 órára karanténba kerülnek, majd csak ezután lesznek ismét kölcsönözhetőek. A könyvet házhoz szolgáltatás az eddigi klasszikus formában működik továbbra is. Folytatódik a „Keressük Nyíregyháza helytörténészét” játék, a könyvtár Facebook-oldalán pedig megtalálják a Gyermekkönyvhónap íróvendégeivel készített filmeket. Szintén a közösségi oldalon és a YouTube-csatornán zajlik június 4-étől az Ünnepi Könyvhét. A napokban várható engedmények ellenére nemigen lesz lehetőség hagyományos módon megrendezni a könyvünnepet.