Könyvbemutatók a levéltárban

A Kárpátaljai Területi Állami Levéltár Beregszászi Osztályának magyar provenienciájú fondjai és leírási egységei 1918-19-ig és 1938-tól 1945-ig című kötetet Miszjuk Mihajló és Kutassy Ilona állította össze. Ez egy levéltári kutatást segítő kiadvány.

A könyvet bemutatón dr. Á. Varga László, a Budapest Főváros Levéltárának
nyugalmazott főigazgatója elmondta, Trianonnal az ország kétharmad része elszakadt. Ezzel a Magyarországra vonatkozó történeti források is kívülrekedtek a határon. Ezt gyűjtötték össze jegyzékszinten, eddig öt kötet jelent meg, többek között új kiadásban a kárpátaljai, természetesen két nyelven.

A képre kattintva galéria nyílik!

A levéltári délutánon bemutatták Szögi László egyetemi tanár a Kárpátaljai diákok az európai egyetemeken 1407 és 1919 között című könyvét is. Ez egy nagy sorozat része, amelyben a teljes Kárpát-medence egyetemjárását próbálják feltárni. A szerző hangsúlyozta, minden ország értelmisége az identitás szerves része. Ezért fontos tudni, hol tanultak, mennyi időt tanultak és milyen kapcsolatrendszert alakítottak ki. Ebből most egy kis részt, a kárpátalján született, de külföldön tanult diákok adattárát gyűjtötték össze.

A levéltári szakmai munkát segítő könyveket a hét elején a kárpátaljai Beregszászon is bemutatták.

Szoboszlai Tibor