Könyvajándék a hajdúdorogi görögkatolikus oktatási intézmény diákjainak

 

Adni mindig jó! - ez volt a könyvtárosok első gondolata a felkérés után, a második pedig a könyvek népszerűsítéséhez, az olvasóvá neveléshez kapcsolódott. E digitalizált, multimédiás világban kiváltképp ünnep nyomtatott irodalmat a gyerekek kezébe adni. Kedden a hajdúdorogi székhelyű Szent Bazil Görögkatolikus Oktatási Intézmény diákjainak felajánlott könyvcsomagokat szállították el a közművelődési intézményből.

Kollegáim 6 doboznyi könyvet gyűjtöttek össze, ez tartalmaz régebbi, az állományból kivont, de még használható könyveket, és teljesen újakat is, figyelembe véve a korosztályokat. Általános- és középiskolás diákoknak szántuk, mely segít a tanulásban, az önművelésben és a kikapcsolódásban is. - fogalmazott Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

Óriási segítség az oktatási komplexum magyar szakos tanárai és könyvtárosai munkájában. A diákok a könyvek segítségével fejleszthetik az értő olvasás képességét, melyre ma már tudjuk, hogy érdemes időt szánni. Az intézményvezető szerint sok gyerekhez talán csak így karácsony táján jut egy-egy új meséskönyv vagy regény.

Ahogy Szilágyi Gábor, a Szent Bazil Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium intézményvezetője fogalmazott:

Ezek a könyvek most Hajdúdorogra kerülnek, de ugyanúgy hozzáférhetőek lesznek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Kisvárdán és Nyíregyházán lévő telephelyeinken lévő diákok számára is, utazó könyvtárként. Ezek elsősorban az iskolai könyvtárakba kerülnek, mert szeretnénk, ha az utókor, az újabb diákok is hozzáférhetnének ezekhez a kötetekhez.

Nem ez volt az idei karácsony egyetlen gyűjtőakciója a könyvtárban, sikeres közreműködői voltak a Libri mesekönyvgyűjtő akciójának, melynek során 600-nál is több kötetet juttattak el rászoruló gyerekekhez. Iskolákba, átmeneti otthonokba, vagy a Jósa András Kórház Gyermekrehabilitációs osztályára.

Matyasovszki Edit