Könnyű nyári finomságok

Görögdinnyeleves mentával

 

Hozzávalók (4 adag): 3 kg görögdinnye, 3 szál menta, 3 evőkanál akácméz.

Elkészítése: A dinnyét megmossuk, leszárítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A friss mentát bő vízben alaposan megmossuk, leszárítjuk. A dinnyedarabokból késsel kivágjuk a húsát, kimagozzuk, majd kisebb darabokra vágjuk, magas falú tálba tesszük, és botmixerrel turmixoljuk. Ezután akácmézzel, vékony csíkokra vágott mentával ízesítjük.
Tálaláskor a hideg görögdinnyelevest tányérokba szedjük, és mentalevelekkel díszíthetjük.

 

 

Joghurtos zöldborsósaláta


Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó, 1 doboz natúr joghurt (1,5 dl), 1 teáskanál mustár, 2 teáskanál olívaolaj, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 2 csipet só, 2 csipet őrölt fehér bors, 1 kis csokor kapor.

Elkészítése: A borsót forrásban lévő vízbe tesszük, melybe előzőleg két csipet sót szórunk. 2-3 percig fõzzük, majd leszűrjük. A joghurtot egy tálba öntjük, hozzáadjuk a mustárt, az olívaolajat, sóval-borssal ízesítjük. Összevágjuk a zöld fűszernövényeket, belekeverjük a joghurtos mártásba, majd beleöntjük a kihűlt borsót. Összekeverjük és máris kínálhatjuk.

 

 

Sajtos cukkinigolyók

 

Hozzávalók (4 adag) a golyókhoz: 1 db közepes cukkini (reszelve mérve 60 dkg), 1 kávéskanál só, 1 csipet őrölt fehér bors, 1 db tojás, 10 dkg reszelt sajt (trappista), 3 evőkanál zsemlemorzsa. Panírozáshoz: 3 evőkanál finomliszt, 2 db tojás, 5 evőkanál zsemlemorzsa. Sütéshez: 6 dl napraforgó olaj.

Elkészítése: A megtisztított cukkini magvas belsejét kivágjuk (ha van neki), a héját nem szükséges eltávolítani. Sajtreszelő lereszeljük, meghintjük sóval, összekeverjük, és hagyjuk állni kb. 20 percet. A levet eresztett cukkinit kicsavarjuk, hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, a borsot és 4-5 evőkanál zsemlemorzsát, hogy jól összeálljon. Alaposan összedolgozzuk. Diónyi golyókat formázunk a két tenyerünk között (15 db lett). A golyókat óvatosan bepanírozzuk, mint a rántott húst. Bő olajat forrósítunk és közepes lángon világosbarnára sütjük.

 

(Fotó: Internet)