Könnyű húsvéti desszertek - Cukor nélkül is finomságokkal várhatjuk a locsolókat!
Cukor nélkül is finomságokkal várhatjuk a locsolókat!

Márványos minikuglóf, kókuszos golyó és a retro Fanta zero szelet újragondolva: mennyei édességek húsvétra, cukor nélkül.

Kuglóf, kalács, kókuszgolyó és társai: nincs ünnepi asztal édességek nélkül. Azonban ilyen alkalmakkor sem árt odafigyelni arra, hogy mennyi cukrot fogyasztunk, illetve mivel édesítjük az ünnepi finomságainkat. „Nem kell lemondanunk az édes ízről, a cukor helyettesíthető! Cukorpótlókkal, energiamentes édesítőszerekkel biztonságosan kiváltható” - mondja Szűcs Zsuzsanna, dietetikus.

 

Tavaszi Fanta zero pohárdesszert

Hozzávalók a csokis morzsához:

  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 100 g fehér búzaliszt
  • 200 g vaj vagy margarin felkockázva
  • 100 g xilit
  • 1 ek kakaópor
  • 1 tojás sárgája
  • 1-2 ek hideg víz

Hozzávalók a túrókrémhez:

  • 300 g túró
  • 100 g xilit porrá törve
  • 100 g vaj
  • 1 kezeletlen citrom héja

Hozzávalók a Fanta réteghez:

  • 400 ml Fanta Narancs zero üdítőital
  • 40 g cukormentes vaníliás pudingpor
  • 3 ek xilit porrá törve

Elkészítés:

A liszteket elvegyítjük a xilittel és kakaóporral, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, és ha szükséges, akkor a vizet is. Gyors mozdulatokkal sima felületű gombócot gyúrunk. Fóliába tekerjük és 30 percre a hűtőbe rakjuk pihenni.

Közben elkészítjük a túrókrémet. A vajat a xilittel habosra verjük, majd hozzáadjuk a túrót és a citrom reszelt héját is.

A tésztát pihentetés után egy sütőpapírral bélelt tepsibe reszeljük és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Ha kész, és langyosra hűlt, a poharak aljára morzsoljuk.

A csokis morzsarétegre kanalazzuk a túrókrémet, majd elkészítjük a Fanta réteget is.

A Fanta Narancs Zeróból pár evőkanálnyi mennyiséggel elkeverjük a pudingport és a xilitet, a többi Fantát felforraljuk, majd hozzákeverjük a pudingport. Pár perc alatt besűrítjük a krémet.

Amint kész, még melegen, egyenletesen eloszlatjuk a túrós réteg tetején. 1-2 órát érdemes hűtőben pihentetni.

 

Húsvéti mini márványkuglóf

Hozzávalók:

- 210 g teljes kiőrlésű búzaliszt

- 90 g sima búzaliszt

- 150 g eritrit (vagy 37,5 g édesítőszer)

- 100 g vaj/margarin

- 3 tojás

- 3 dl AdeZ Mesés Mandula ital

- 1 csomag sütőpor

- 2 ek holland kakaópor

- 1 tk vaníliaaroma

Elkészítés:

A vajat kissé megolvasztjuk, majd a tojásokkal és az édesítőszerrel habosra keverjük.

2,5 dl tejet adunk hozzá, és összekeverjük.

A liszteket egy másik tálban keverjük össze a sütőporral, majd apránként adjuk hozzá a tejes keverékhez, és addig keverjük, míg csomómentes nem lesz. Ekkor kétfelé vesszük a masszát. Az egyik felébe kerül a teáskanál vaníliaaroma, a másikba a kakaópor és a maradék fél dl tej.

Egy kuglófformát kivajazunk és lisztezünk, majd elkezdjük a rétegzést. Tetszés szerint a vaníliás vagy a csokis masszával kezdjük, és felváltva csorgatjuk bele körbe-körbe a formába, míg el nem fogynak.

A sütőt közben előmelegítjük 190 fokra, és kb. 40-45 percig sütjük a kuglófunkat. Tűpróvával ellenőrizzük, hogy a belseje is átsült-e.

 

Locsolóváró kókuszos golyó

Hozzávalók:

  • 400 g kókuszreszelék
  • 250 g vaj
  • 1,65 dl AdeZ kókusz ital
  • 70 g kókuszliszt vagy mandulaliszt 
  • 190 g porrá őrölt xilit
  • 100 g hántolt mandula 
  • 1 tk rumaroma

Elkészítés:

A kókusztejet felforraljuk az édesítővel, majd hozzáadjuk a rumaromát. Ebbe keverjük bele a kókuszreszeléket, a kókuszlisztet, a vajat és összedolgozzuk.

Pár percre fagyasztóba tesszük, hogy kihűljön.

A masszából golyókat formázunk, a közepébe 1 mandulaszemet nyomunk.