Könnyebb lesz az iskolatáska

Azoknál a családoknál, amelyeknél a szeptemberi iskolakezdés előtt, augusztus elsején is fennállt a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultság, Nyíregyháza Önkormányzata gyermekenként 5800 forint értékű Erzsébet-utalványt biztosít. A támogatást két alkalommal, augusztusban és decemberben postai úton kapják meg az érintettek. Ezt ruhára, tanszerre vagy élelmiszerre fordíthatják a családok. A juttatás közel 3340 gyermeknek jár. A kérelmet nem kell benyújtani a Szociális és Köznevelési Osztályra, hiszen annak folyósítása automatikus.

 

INGYENES TANSZER CSOMAG

 

Jászai Menyhért alpolgármester elmondta, idén is biztosítanak ingyenes tanszer csomagot 1500 forint értékben minden olyan kisiskolásnak 1-4 évfolyamon, aki nyíregyházi lakcímmel rendelkezik és függetlenül a fenntartótól, valamelyik nyíregyházi oktatási intézmény tanulója. Ez 4917 gyermeket érint. Az alpolgármester hozzátette, ezt a támogatási formát 2014-ben vezették be, nem kötelezően, hanem önként vállalt feladatként.

 

KEDVEZMÉNYES BÉRLETEK

 

Nyíregyháza Önkormányzata bérlettámogatást is biztosít a tanulóknak. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek 30 százalékos-, a halmozottan hátrányos helyzetűek pedig 80 százalékos támogatást kapnak. Ezekben az esetekben a bérlet árának csak a fennmaradó részét kell megfizetnie a családoknak. A bérleteket havonta utólag az iskolákban kell leadni. Ezt követően az iskola kifizeti a támogatási összeget.

 

ÉTKEZTETÉS: BŐVÜL A TÁMOGATOTTAK KÖRE

 

A gyermek étkezéséért sem kell fizetni bölcsődében, óvodában, valamint elsőtől nyolcadik évfolyamig azoknak a családoknak, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek. Azok a családok, akik 3 vagy több gyermekesek, tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek, valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő középiskolások a térítési díj 50 százalékát fizetik csupán. 2015-től emelkedett a támogatottak köre, hiszen a kormányzat bevezetett egy újabb támogatási formát, miszerint ha a családban az egy főre eső jövedelem nem éri el a kötelező legkisebb bér 130 százalékát – 2016-ban kilencvenötezer-kilencszázhatvan forintot –, akkor egy külön kérelem alapján, – amit az intézmény vezetőjének kell leadni – térítésmentes étkezésre jogosult a bölcsődei gondozásban, illetve óvodai nevelésben részesülő gyermek.


TÁMOGATÁS FELSŐBB ÉVFOLYAMOKON IS

 

Nemcsak az általános és középiskolás diákokat támogatja az önkormányzat, hanem a felsőfokú tanulmányaikat folytató tanulókat is. A klasszikus Bursa Hungarica ösztöndíj, amely részben állami, részben önkormányzati támogatás már évek óta nagy sikernek örvend a hallgatók körében. Közel 300-an veszik igénybe Nyíregyházán és 7 millió forintos keretösszeget biztosít rá az önkormányzat. Mindezeken túl az állam felmenő rendszerben bevezette az ingyenes iskolai tankönyvellátást, így elsőtől a negyedik évfolyamig nem kell fizetni a könyvekért. A nem érintett iskolai évfolyamokon ingyenes a tankönyv a nappali rendszerű iskolai oktatásban résztvevő minden olyan tanuló részére, aki tartósan beteg, aki – a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján – mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzd, aki három vagy több kiskorú, illetve eltartott gyermeket nevelő családban él, de annak sem kell fizetni, aki nagykorú és saját jogán iskoláztatási támogatásra jogosult, vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, esetleg a gyermekvédelmi gondoskodás keretében nevelésbe vett vagy utógondozói ellátásban részesül.

Mikita Eszter