Konfliktusforrások az építőipari kivitelezés során

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2009-től végzi az építőipari és kivitelező vállalkozások regisztrációját és nyilvántartását. Jelenleg 3317 vállalkozás van a rendszerben, akiket a kamara munkatársai folyamatosan tájékoztatnak az aktuális eseményekről.

 

Cél a folyamatos informálás

 

Nagyné Varga Katalin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára azt mondta, céljuk a vállalkozások folyamatos tájékoztatása. Éppen ezért szervezték meg az előadást, ahol a hatóságok tájékoztató előadását is meghallgathatták az érdeklődők. Mindezeken túl az építőipari ellenőrzésekről és az építőipart érintő változásokról is hasznos információt hallhattak a vállalkozók.

 

Teljesítésigazolási Szakértői Szerv

 

Az információs délutánon a 2013-tól működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv is tájékoztatta munkájáról a megjelent vállalkozókat. Az ő tevékenységükről is folyamatosan hírt adnak a kamara munkatársai. Eddig mintegy 600 kérelem érkezett a szervezethez, amelyben a teljesítési igazolás, és az egyéb kötelezettségek során felmerülő vitákra keresnek megoldást a szakemberek.

További képekért kattintson a fotóra!

Csermely Gábor, a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv vezetőhelyettese elmondta, szervezetük részben a teljesítési igazolást vizsgálja, részben pedig a mellék kötelezettségek során felmerülő vitákat. Csermely Gábor hozzátette, elmondható, hogy a jogszabályok mellett működő szakértői szerv hatékonyan teszi a dolgát, tehát a szakértők elég jelentős részben megállapítják azokat a kérelmező által beadott kérelmeket és megjelölt összegeket, amelyeket nem fizettek ki.

 

Jogszabályi változások

 

Az előadáson szó volt a szinte naponta változó jogszabályokról. Jelenleg 23 napig vannak hatályban azok a mostani rendelkezések, amelyek meghatározzák az építőipari vállalkozások életét, hiszen július 1-jétől újabb módosítások lépnek életbe.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)