Konferenciát rendeztek a kapcsolattartás szabályozásáról a Nyíregyházi Törvényszéken

A kapcsolattartás szabályozásáról és végrehajtásáról rendeztek konferenciát a Nyíregyházi Törvényszéken 2019. szeptember 9-én. A Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás Munkacsoport szervezésében megvalósult rendezvényen részt vettek a Nyíregyházi Járási Hivatal Gyámügyi-és Igazságügyi Osztályának meghívottjai, valamint a törvényszék több érdeklődő polgári és büntető ügyszakos bírója.

A program koordinátora, dr. Svedáné dr. Marcsek Anikó megnyitó beszédét követően Czikóné Ling Mária, a gyámügyi-és igazságügyi osztály vezetője a kapcsolattartás körében ismertette azokat a szabályokat, amelyek irányadóak a gyámhatóság és a bíróság közötti hatáskör megosztás során, valamint javaslatokat fogalmazott meg a bírósági határozatok gyámhivatali végrehajtásának eredményessége érdekében.

Dr. Svedáné Dr. Marcsek Anikó a munkacsoport elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy bűncselekményt valósít meg az, aki a kiskorúval a kapcsolattartást akadályozza, a kiskorú elhelyezését jogellenesen megváltoztatja vagy a tartási kötelezettségét elmulasztja.  

Dr. Szabó Anikó, a Nyíregyházi Járásbíróság polgári ügyszakos bírója és kijelölt bírósági közvetítő a kapcsolattartás szabályozásának bírói gyakorlatáról, és az ehhez kapcsolódó bírósági közvetítői eljárások tapasztalatairól tartott előadást. Kitért arra, hogy a bíróság az eljárása során a felek között felmerülő vitás kérdések teljes körű rendezése érdekében egyezség létrehozására törekszik, melyet elősegíthet a kötelezően elrendelt vagy önkéntesen vállalt közvetítői eljárás.

Az előadásokat követően a munkacsoport elnöke reményét fejezte ki, hogy kiskorú gyermekek mindenekfelett álló érdekében minden évben sor kerüljön hasonló eredményes konzultáció megrendezésére.

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék