Konferencia kezdődött a Nemzeti Kegyhelyen

A máriapócsi kegytemplomban tartott püspöki vecsernyével kezdődött el a turisztikai konferencia. A szabolcsi település egyházi jelentősége 1696-ban kezdődött. A település akkori templomának ajándékozott egyik Mária kép ugyanis könnyezni kezdett. A kegyképet a császáriak Bécsbe vitték, ám a másolata 1715-ben, majd 1905-ben is könnyezett, így világossá vált, hogy nem a képnek, hanem a helynek van különös vallási jelentősége.

FÉLMILLIÓ VENDÉG ÉVENTE

Máriapócs igazi búcsújáróhellyé vált az elmúlt évszázadok alatt. Ma már félmillió látogatót vonz évente és az itt töltött vendégéjszakák száma 10 ezer feletti. A görög katolikus egyház ezért is döntött úgy, hogy a zarándokok jobb kiszolgálása érdekében fejlesztéseket kezd. Uniós és hazai források felhasználásával családközpontú szálloda, valamint új zarándokközpont, bibliai játszótér épül, és a görög katolikusoknak további tervei is vannak.

[video]

P. Kocsis Fülöp, görög katolikus megyés püspök azt mondta: – Pályázati forrásokból sok-sok továbbfejlesztés áll előttünk. Még azt is hosszas lenne felsorolni, hogy mi minden ebben az esztendőben, amikor mi különleges évet élünk meg, a kegyhely születésének a 300. évfordulóját, úgynevezett tricentenáriumi évet ünneplünk és még utána is lesznek célkitűzések. Úgyhogy azt látom, hogy ez nemcsak nekünk, görög katolikusoknak fontos és nem is csak a katolikusoknak, hanem az egész magyar nemzetnek, nemhiába Nemzeti Kegyhely Máriapócs.

LEHETŐSÉGEK A MÁRIA-ÚTBAN

A Nemzeti Kegyhely ahhoz is nyert pályázati támogatást, hogy az egykori, ma már határokon is átívelő Máriapócsra vezető zarándokutakat újra felélessze. Ezt azonban már turisztikában jártas szakemberek bevonásával képzelik el. Szerda este ezért egy háromnapos szakmai konferencia kezdődött Máriapócson.

Kapin István, a máriapócsi Nemzeti Kegyhely igazgatója úgy fogalmazott: – Ez a konferencia pontosan a Mária-út melletti településeket szólítja meg. Háromfajta területről érkeztek a vendégeink, egyháziak, polgármesterek, illetve a turisztikai élet szakemberei ülnek három napig és dolgoznak azon, hogy az itt történt fejlesztéseket hogyan tudnánk még inkább szolgálatába állítani a turizmus, mind világi, mind egyházi részére.

A KORMÁNY IS TÁMOGATJA

A szakmai konferencián részt vett a kormány nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára. Perényi Zsigmond úgy nyilatkozott, hogy a kormány támogatja a Nemzeti Kegyhely fejlesztését. Az uniós gazdasági ciklusban felhasználható 32 milliárd euróból a gazdaság mellett az ilyen beruházásokba kell befektetni.

Dr. Perényi Zsigmond, nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: – Szükségünk van erős magyar vállalatokra, kis- és középvállalkozásokra, ezért a pénznek a nagy részét oda kell rakni. A másik – mi az, ami fontos –, hogy a magyar embereknek legyen egy víziójuk, legyen egy lelki céljuk és tudják, hová tartoznak. Ide tartozik a civil társadalom, az egyesületek és az egyház. A pénznek a másik részét ide kell fektetni.

A konferencián kiderült, Máriapócson még egy zarándokfürdőt is szeretne építeni az önkormányzat. Az egyházzal közösen olyan beruházásokat terveznek, amelyek nemcsak Magyarországról, hanem külföldről is vonzanák a látogatókat.

Z. Pintye Zsolt

Fotó: bucsujaras.hu