Konferencia a vállalkozóknak
Fotó: Szarka Lajos

Szakmai konferenciát tartottak csütörtök délután a Hotel Pagonyban. A Portfolio Csoport rendezvényén banki és gazdasági szakemberek, helyi politikusok ismertették a vállalkozókkal a gazdasági környezetet, előrevetítették a következő hónapok kihívásait, kitörési pontjait.

A Portfolio Csoport Magyarország legnagyobb gazdasági médiacsoportja. A csütörtöki konferencia célja volt a helyi vállalkozók segítése információkkal, előrejelzésekkel, tanácsokkal.

 

„A térségben nagyon komoly cégek működnek és most is az látszik, hogy azért komoly fejlesztések jönnek a következő években is Nyíregyházára és a térségbe, de azt gondolom, hogy sok kis vállalkozás is működik itt, akik egyébként keresik a lehetőségeket, keresik azt, hogy hogy tudnak például rákapcsolódni a nagy gyárakra és nagy üzemekre, amik a következő években fognak itt felépülni. Nekik is próbálunk utat mutatni és a középvállalatoknak, akik egyébként több száz embert foglalkoztatnak akárcsak itt egyesével itt, a térségben is. Tudjuk, hogy ilyen vezetők, ilyen cégvezetők is lesznek itt és próbálunk egyfajta kapcsolatot teremteni a helyi vállalkozásokkal, a helyi vállalkozások vezetőivel. Azt gondolom, hogy ez felelősségünk is” – nyilatkozta Orosz Márton, a Portfolio Csoport tartalomfejlesztési igazgatója.

A programok során gyakorlati tanácsokat kaptak a vállalkozók. Banki és gazdasági szakemberek, helyi politikusok ismertették a gazdasági környezetet, előrevetítették a következő hónapok kihívásait, kitörési pontjait.

 

„Valóban vannak kihívások, ezekről beszélni kell. A Portfolio 24 éves működése azt mutatja, hogy érdemes beszélni a vállalkozókkal, érdemes beszélni a cégvezetőkkel. Főleg a KKV vezetőkre gondolok, hiszen ők jelentik a magyar gazdaság alapját, tudjuk azt, hogy a legtöbben a KKV-knál dolgoznak Magyarországon, itt azért sok 10 ezer, sok 100 ezer család megélhetéséről beszélünk, és azt gondoljuk, hogy a cégvezetőknek érdemes felkészülni, mi ebben próbáljuk őket segíteni” – tette hozzá Orosz Márton.

 

A konferencián dr. Kovács Ferenc kiemelte, hogy a vállalkozások számára releváns adat lehet, hogy Nyíregyházán nagy az elvándorlási ráta. Ennek mérsékléséért a minőségi munkahelyteremtő gazdaságfejlesztés és a színvonalas oktatás biztosítása fontos feladata az önkormányzatnak.

„Ez úgy konkretizálódott eddig, hogy volt egy 130 hektáros ipari parkunk, ahhoz vettünk 642 hektárt, de már több mint 220-at el is adtunk, és ott már, ami biztosra vehető, egy 5 ezer munkahelyet létesítő beruházás a következő 5 évben. Ez persze rossz hír is lehet, ha úgy nézzük, hogy elviszik a munkaerőt, de egyébként ez egy jó hír az itt ülők számára is, mert ezeknek a cégeknek már az építkezéseknél, a működésnél is alvállalkozókra lesz szükségük, beszállítókra, szolgáltatókra, és ez megjelenik minden területen” – emelte ki dr. Kovács Ferenc polgármester.

 

A Portfolio az MBH bankkal az elmúlt hónapokban már Magyarország több helyszínén találkozott cégvezetőkkel, idén terveznek többek között ellátogatni Pécsre, Székesfehérvárra. Orosz Márton elmondta, a szakmai délutánok jó visszajelzések arra, hogy érdemes beszélni a gazdasági környezetről.

Kapcsolódó galéria

Portfolio gazdasági konferencia