KÖN Körséta a szecessziós építészet és iparművészet világában

A Kulturális Örökség Napjai (KÖN) mozgalomban a helyi önkormányzatok, közösségek, szakmai és civil szervezetek vesznek részt, fognak össze, hogy bemutassák épített örökségüket. A rendezvény jó alkalom arra, hogy az érdeklődők, látogatók megismerjék a helyi értékeket. A Kulturális Örökség Napjai rendezvények közül kiemelkedik az alább ismertetett körséta, ahol 11 nyíregyházi épület történetével ismerkedhetünk meg.

Körséta a szecessziós építészet és iparművészet világában (idegenvezetővel), az épületek külső és – részben – belső megtekintése

Szeptember 19., szombat: 11 és 16 óra. Indulás a Jósa András Múzeum főbejáratától. (Vezető: Holmár Zoltán történész, múzeumpedagógus.)

Szeptember 20., vasárnap: Előzetes bejelentkezés alapján, a 06-20/420-1583-as telefonszámon. Indulás a Jósa András Múzeum főbejáratától 11 és 16 órakor. (Vezető: Holmár Zoltán történész, múzeumpedagógus.)

Útvonal:
1. Nyírvíz-palota – (Róth Miksa tervezte üvegablakok) – Széchenyi u. 1.
2. Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyház (római katolikus templom) – az oromfal rózsaablakának középső körében Szent Cecília üvegfestménye, Róth Miksa munkája – Kossuth tér 4.
3. Görögkatolikus püspöki palota – Bethlen Gábor u. 5.
4. Szabolcsi Agrár Takarékpénztár (jelenleg Szabolcsi Takarékszövetkezet) – Országzászló tér 4.
5. Általános (Geiger) Hitelbank (jelenleg házasságkötő terem) – Zrínyi Ilona utca 7.
6. Bristol (Béke szálló) – Hősök tere 7.
7. Pávás ház – Szent István u. 34.
8. Haissinger Patika (lakóház) – Széchenyi u . 7.
9. Korányi villa – Sóstói út 33/A
10. Ruzsonyi ház – Benczúr tér 5.
11. Lakóház – Széchenyi u. 20.

Forrás