Költséges sebesség

 – Naponta hozzávetõlegesen egymillió jármû ellenõrzését végzik el a VÉDA rendszer elemét képezõ fixen telepített komplex közlekedési ellenõrzési pontok. Az adatok szerint minden ezredik jármûvezetõ követ el szabálytalanságot, a legtöbben sebességtúllépés miatt kapnak büntetést – tudtuk meg az Országos Rendõr-fõkapitányság Kommunikációs Szolgálatától.

KÖZEL 80 EZER SZABÁLYSZEGÉS

A rendõrség összegezte a június 30-áig tartó idõszak során rögzített és a közigazgatási hatósági szolgálatok által feldolgozott adatokat. Tájékoztatásukból kiderült, 2016. április 5. és 2016. június 30. között eltelt idõszakban összesen 79 332 közigazgatási határozatot hoztak a mobil és fix kamerák által rögzített közlekedési szabályszegések elkövetése miatt. Ezek meghatározó többségét a sebességtúllépések adták. Az adatok alapján az utánfutóval közlekedõk mellett a 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépkocsik vezetõi is nagyobb arányban követtek el sebességtúllépést, ugyanis nem vették figyelembe, hogy számukra autópályán legfeljebb 80 km/óra, lakott területen kívüli úton pedig 70 km/óra a megengedett legnagyobb sebesség, függetlenül attól, hogy a sebességkorlátozó tábla ennél magasabb értéket jelez.

KEDVEZŐ TENDENCIA

Közölték: visszatekintve, 2015. április 1. és 2015. június 30. között 126 közlekedési baleset során 144 ember vesztette életét, míg 2016 ugyanezen idõszakában, 111 esetben 115-en. Tavaly április, május és június hónapokban 1423-an, míg az idei második negyedévben 1287-en szenvedtek súlyos sérülést közlekedési balesetek során. Bíznak abban, hogy a kedvezõ tendencia folytatódik, kevesebben veszítik életüket és javul a közlekedésbiztonság Magyarország útjain.

(Szerző: Bruszel Dóra)