Költözik a gyűjtemény a Kállay-házba – Az értékes anyag már a Bessenyei téren van
Fotó: Trifonov Éva

A Kállay Gyűjtemény felbecsülhetetlen értékű anyaga is megérkezett végső kiállítási helyére, a Kállay-házba. A Modern Városok Programban, két ütemben megújult épület méltó otthona lesz a Magyarország egyik legrégebbi és leghíresebb, miniszterelnököt is adó családja hagyatékának. A nyíregyházi Kulturális Negyed Bessenyei téri épületében dr. Kovács Ferenc tekintette meg csütörtökön a beruházás alakulását, mely a tervek szerint június végére elkészül – a nyitás pedig a koronavírus-világjárvány magyarországi alakulásától és a kormányzati döntésektől függ.

 

Egyedülálló példány

– Itt látható a Magyar Királyi Szent István-rend nagykeresztjével, vállszalagjával, illetve a csillagok. Ez egy egyedülálló darab a gyűjtemény esetében, sőt, országos szinten is, már csak azért is, mert ezt a példányt személyesen Ferenc József adományozta 1911-ben – dr. Holmár Zoltán történész mutatta a Nyíregyházi Televíziónak a Kállay Gyűjtemény egyik büszkeségét, már az új helyszínen. Ebből ez az egyetlen fellelhető példány az országban.

A Kállay hagyaték különlegességei

Ez is a része a Kállay Kristóf, a szuverén Máltai Lovagrend szentszéki nagykövete, a néhai miniszterelnök Kállay Miklós fia által 1992-ben Nyíregyháza városának adományozott hagyatéknak. Pontosabban annak a különleges rendjelgyűjteménynek, melynek részben latin-amerikai, részben Magyarországon is ritkaságnak számító darabjai együtt láthatók majd a felújított Kállay-ház földszintjének egyik termében, köztük az Aranygyapjas rend unikális példányával – ez is része a megközelítőleg 18 000 műtárgynak.

Három teremben a kincsek

– A magyar köztársasági kitüntetésektől kezdve a külföldi kitüntetésekig lehet megtekinteni a rendjeleket. A középső teremben zömmel a Kállay családdal kapcsolatos tárgyak, viseletek láthatóak, valamint általuk használt személyes tárgyak, kitüntetések kisebb részben, nagyobb részben pedig képi anyag a családdal kapcsolatban. A harmadik részben pedig máltai anyag: inszigniák, rendjelek, és máltai viseletek, kukullák tekinthetők majd meg – vezetett körbe virtuálisan dr. Holmár Zoltán, a Kállay Gyűjtemény történésze.

16 000 kötetes könyvtár

És ez még csak az egyik része a teljes kulturális centrumnak. Ez az eredeti, mostani „A”-nak hívott épület, melynek emeletén a 16 000 kötetes, szintén ritkaságokkal teli könyvtár kapott helyet.

Várostörténet és multifunkciós tér az „új” épületben

Ám a Modern Városok Programban zajló beruházás 2. ütemében a főépülethez nyaktaggal kapcsolódó, 1959-ben épített emeletes, lapos tetős, az utóbbi időben üresen álló épület felújítása is megtörtént, amelyben interaktív elemekkel tarkított várostörténeti kiállítás, több korcsoport kiszolgálására alkalmas konferenciaterem és multifunkciós tér létrehozása is megvalósul, amely a szabadidő hasznos eltöltését szolgálja.

Újjáépült az árkád is

Újjáépült továbbá a történelmi épülethez a korabeli fotók tanúsága szerint a nyugati oldalon csatlakozó nyitott kétszintes árkádsor is.

Lesz miért idejönni: értékőrzés, digitálisan

A polgármester a Nyíregyházi Televíziónak azt nyilatkozta, jó érzés látni az eredményét a 9 évvel ezelőtt kezdődött munkának, azt, hogy valami megvalósul. Lesz miért idejönniük a nyíregyháziaknak, diákoktól a nyugdíjasokig – a cél a hagyományőrzés, valamint az értékátadás digitális, modern eszközök, animációk, információpultok, virtuális elemek segítségével is.

Az identitásunk része – nőhet az önbecsülésünk

– Azt hiszem, tartozunk saját önbecsülésünknek is ezzel, hisz itt olyan dolgok is lesznek kiállítva, amik az országban sehol máshol. Ez a nyíregyházi identitásnak egy teljesen természetes, szerves része, csak az volt a probléma, hogy eddig nem jelent meg. Most megjelenítjük, és nagyon remélem, hogy akik ide sokan eljönnek, azok magukévá is teszik. És az, hogy ők Nyíregyházán laknak, nyíregyháziak, ez a büszkeség, ez az érzés még jobban kiteljesedik – fogalmazott dr. Kovács Ferenc.

Rendezett környezet

Az összességében 1,4 milliárd forintos, kormányzat által finanszírozott projekt kivitelezési munkálatai befejeződtek, a belső udvarban megtörtént a környezetrendezés, a parkolók és a csapadékvíz-elvezető rendszer kialakítása, a műszaki átadás-átvételre a napokban került sor. A hátralévő időszakban az eszközök beszerzése és a kiállítás berendezése zajlik.

Dr. Kállay Rudolf előtt tisztelegve

A gyűjtemény kezelőinek tervei között szerepel egy időszaki kiállítás berendezése is dr. Kállay Rudolf, a Kállay-ház építtetője halálának 100. évfordulója alkalmából, „Orvoslás a századfordulón” címmel. Az új szárny műszaki átadás-átvétele a napokban zajlik, ezt követi majd az épületrész bútorokkal való berendezése.

Június végén?

A megújult Kállay-kúria, benne a teljes Kállay Gyűjteménnyel, és a majd új kulturális színfoltot jelentő várostörténeti kiállítással várhatóan június végén nyithatja meg kapuit a nagyközönség számára – amennyiben azt a koronavírus-világjárvánnyal összefüggő központi intézkedések lehetővé teszik.

Kapcsolódó galéria

Polgármesteri szemle a Kállay Gyűjtemény épületében