Kolozsváron is népszerű Nyíregyháza

A modern, dinamikus, élményeket közvetítő standokon nemcsak turisztikai kiadványokkal népszerűsítették a várost a TDM, a Nyíregyházi Állatpark, valamint az Aquarius Élmény- és Gyógyfürdő munkatársai, hanem színes programokkal is várták az érdeklődőket.
– Az apósomat szeretnénk meglepni egy bortúrával, de most, hogy látom, Nyíregyházán mennyi lehetőség van, oda is elmegyünk. Szatmárnémetiből származom, többször is hallottam, mekkora fejlődésen ment át Nyíregyháza, sok barátom is jár át, szeretném én is látni a várost – mondta el Gáthi Attila.

MEDIBALL ÉS KONCERTEK

A standok mellett a kilátogató családok gyermekei a LEGO Kocka Palota által működtetett játszósarokban szórakozhattak, de megismerkedhettek a testet-lelket felfrissítő különleges sportággal, a MediBall-lal, illetve megörökíthették magukat a Nyíregyháza legfőbb nevezetességeit bemutató fotófalnál is. A rendezvény kapcsolódott a Magyar Könyvhét programjaihoz, a megyeszékhely delegációjával együtt Kolozsvárra érkeztek Nyíregyháza hangjai, tehetségei: Muri Enikő, a FolkFusion Band, Nagy Ricsi és a világhírű 4 for Dance táncegyüttes is.

Muri Enikő: „NYÍREGYHÁZA SOKAT JELENT NEKEM”

– Nyíregyháza azon túl, hogy a szülővárosom, nagyon sokat jelent nekem. Rengeteg emlékem fűz oda, ott vannak a barátaim és a családom. Ráadásul keresztanyuka is Nyíregyházán lettem, jövő nyáron pedig ott is megyek férjhez. Az, hogy Kolozsváron Nyíregyházát én is képviselhetem, egy hatalmas megtiszteltetés. Nagyon jó érzés volt itt fellépni, bár Kolozsvárnak ezt a részét még nem láttam. Teljesen elvarázsolt, mintha nem is Erdélyben lennék, a szívem csücske lett. A romániai turistáknak azt tanácsolom, hogyha eljönnek Nyíregyházára, üljenek le a Kossuth téren, hallják meg a víz csobogását, nézzék a gyönyörű római katolikus templomot és élvezzék, hogy élhetnek. Sóstón én is rengeteget sétáltatom a kiskutyámat, az állatkert, a fürdő, mind csodásak. Kell még folytatnom? Gyönyörű helyek, gyönyörű a város, ezt látni kell mindenkinek – osztotta meg velünk élményeit Kolozsváron, a nyíregyházi standnál Muri Enikő, az X-Faktor tehetségkutató műsor egykori versenyzője.

NAGYON SOKAN ISMERIK AZ ÁLLATPARKOT

A hétvégi kitelepülés célja az volt, hogy minél több kolozsvári és környékbeli számára megismertessék a város egyedülálló kínálatát, ezzel ösztönözve azt, hogy idei pihenésük helyszínéül Nyíregyházát válasszák. Mogyorós Judit, a Nyírség Turizmusáért Egyesület elnöke elmondta, azt tapasztalják, annak ellenére, hogy Kolozsvár Romániának egy délebbi részén fekszik, mégis nagyon sokan ismerik a Nyíregyházi Állatparkot. Többen jelezték, hogy idén nyáron eljönnek hozzánk. Nagyon sokan konkrét ajánlatokat kértek a standoknál. A család költségvetéséhez igazodva érdeklődtek a szálláshelyek iránt és a belépőjegyek árával is kalkuláltak. Amíg a szülők begyűjtötték az információkat, a kicsik az interaktív játszóházban játszottak.

SOKAN JÖNNEK ROMÁNIÁBÓL

Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette, Nyíregyházán az elmúlt években nagyon dinamikusan nőtt a vendégéjszakák száma. Tavaly elérte a megyeszékhely a jelenlegi szolgáltatási feltételek között a csúcsot. Ebben az évben a cél ennek a számnak a megtartása, hiszen a szálláshelyek további bővítése nélkül a tavalyi rekordévet már nehezen lehetne túlszárnyalni. Kifejtette, a román piac a harmadik legfontosabb küldő térség. A külföldről érkező vendégek körében ők töltik el a harmadik legtöbb vendégéjszakát Nyíregyházán a szlovák és a lengyel turisták után. Idén folyamatosan jelen szeretnének lenni a román piacon, a múlt héten a TDM munkatársai 3 napot Nagybányán töltöttek, most Kolozsváron, augusztusban pedig újra visszatérnek oda, hogy közvetlenül tudjanak találkozni a potenciális vendégekkel, nemcsak óriásplakátokon, újsághirdetéseken és rádióriportokon keresztül.

FONTOS AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS

A rendezvényt dr. Kovács Ferenc polgármester, Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere és Mile Lajos, kolozsvári magyar főkonzul sajtótájékoztatója nyitotta meg, akik a két város közötti kapcsolat megerősítéséről is szóltak. A város megjelenését a magyar kormány is támogatta.
Dr. Kovács Ferenc polgármester az esemény sajtótájékoztatóját követően elmondta, lehetősége nyílt arra, hogy tárgyaljon Emil Boccal, Kolozsvár alpolgármesterével, aki nagy érdeklődéssel fogadta, hogy Nyíregyháza jelenti a digitális város első mintaprojektjét Magyarországon, de beszéltek arról is, hogy együtt, közös pályázatokban is gondolkodjon a két város.
– A 2014–20-as európai uniós fejlesztési időszak számtalan pályázati kiírást és lehetőséget jelent, közvetlen brüsszeli forrással. Azt vetettem fel Emil Boc polgármester úrnak, hogy közvetlen pályázatokon gondolkozzunk, ahol a két város együtt, akár más testvérvárosokkal, partnervárosokkal közösen is adhat be ilyet uniós források elnyerésére, ami a városaink együttműködését is segíti. Megállapodtunk abban, hogy a magyar alpolgármester asszonnyal, Horváth Annával áttekintjük ezeket a lehetőségeket, és törekszünk arra, hogy minél több közös projektünk lehessen.

KÖZÖS GONDOLKODÁS

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere hozzátette, felkészülnek olyan területekre kiszélesíteni Nyíregyháza és Kolozsvár együttműködését, mint az informatikai fejlesztések, valamint a közösen megpályázott, brüsszeli alapokból kiinduló fejlesztések és pályázatok benyújtása. Ez természetesen azt feltételezi, hogy a hétvégi találkozót továbbiak kövessék majd. Emil Boc polgármesterrel eldöntötték, hogy még idén ősszel Nyíregyházára látogatnak, és sort kerítenek azokra a megbeszélésekre, amelyek nyomán ezek a pályázatok, illetve ezeken az újabb területeken felmerülő együttműködéseket a gyakorlatba ültethetik.

Mile Lajos: „AZ EGZOTIKUMOK TÁRHÁZA”

– Gyermekkori emlékek fűznek Nyíregyházához. Egy Szatmár megyei kis faluban nőttem fel. Emlékszem rá, milyen hisztérikus izgalomban volt a család, amikor úgy félévente elhatároztuk magunkat, hogy Nyíregyházára megyünk. Ez mindig egy hatalmas kaland volt, és sokáig úgy élt a tudatomban a város, mint az egzotikumok tárháza, messzi valami és olyan nagy és ismeretlen, ahová ilyen sokáig készülünk. Ennek a mostani alkalomnak kimondottan örülök, hiszen szervesen illeszkedik abba az eseménysorozatba, ami Kolozsváron zajlik. A közelmúltban volt a nemzeti összetartozás napja. Fontosnak tartom, hogy Kolozsvár és Nyíregyháza erősítse egymást, minél többször találkozzon, és minél jobban ismerje meg a másikat, hogy értékeiket közvetíteni tudják a két ország között. Ezért nagy szeretettel láttuk és látjuk a nyíregyháziakat Kolozsváron – hangsúlyozta az eseményen Mile Lajos, kolozsvári magyar főkonzul.

Bruszel Dóra