Kollégái buktatták le a betegeket kifosztó ápolónőt – Munkaviszonyát azonnal megszüntették
Három rendbeli kifosztás bűntettével vádolja az ügyészség azt az ápolónőt, aki a nyíregyházi kórház egyik osztályán az alvó betegektől többször is pénzt tulajdonított el.

A Nyíregyházi Járási Ügyészség vádirata szerint a kórház egyik osztályán 2018 szeptemberében elszaporodtak a betegek sérelmére elkövetett lopások.

A főnővér gyanakodni kezdett arra, hogy az egyik beosztottja lehet az elkövető, mert mindig olyan időpontban tűnt el a betegek pénze, amikor ez az ápolónő volt ügyeletben. Mivel nem volt elég bizonyíték ahhoz, hogy eljárást kezdeményezzenek az ápolónő ellen, ezért az osztály dolgozói elhatározták, hogy csapdát állítanak neki. Az egyik beteg éjjeliszekrényében elhelyeztek egy kétezer forintos címletű bankjegyet, aminek felírták a sorszámát. A szobájában egyedül alvó sértetthez éjjel bement a vádlott, és a kétezer forintos bankjegyet magához vette. A hajnalban ébredő sértett ezt jelezte az ápolónőknek, majd a főnővér elszámoltatta az éjszakás nővéreket és így derült ki, hogy a bűncselekményt a vádlott követte el, hiszen táskájából előkerült a csaliként használt pénz.

Az azonnal értesített rendőrség előállította az ápolónőt a kapitányságra, ahol gyanúsítottként részletes beismerő vallomást tett. Elmondta, hogy igazából magyarázatot nem tud adni a tettére. Beismerő vallomásában kitért arra is, hogy további két bűncselekményt követett el a betegek sérelmére az elmúlt hónapban, egyiküktől 5.000,- forintot, míg egy másik betegtől 11.500,- forintot tulajdonított el.

A kórház a vádlott munkaviszonyt azonnal megszüntette.

A vádlott cselekménye nem lopásnak minősül a Btk. értelmében, hanem ennél jóval súlyosabban, mégpedig kifosztás bűntetteként, ugyanis az idegen dolgot védekezésre képtelen személyektől vette el. A kifosztásért 1-5 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A Nyíregyházi Járási Ügyészség a vádiratban azt indítványozta, hogy a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje a vádlottat, és egyúttal rendelje el a pártfogó felügyeletét, valamint vagyonelkobzást is alkalmazzon vele szemben arra a pénzre, amellyel a bűncselekmények révén gazdagodott.

Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség