Kölcsey Ferenc szónokverseny Nyíregyházán

Középiskolások mondták el szónoklataikat a megyeháza dísztermében. Idén is megrendezték Nyíregyházán a Kölcsey Ferenc szónokversenyt. Az első fordulóban a diákok a szólásszabadságról vagy az örökös megváltásról fejtették ki véleményüket.

 

KERESIK A MEGYE LEGJOBB SZÓNOKPALÁNTÁJÁT

 

2008. január 22-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat a megyeháza előtt Kölcsey-szobrot avatott. Ekkor határozták el, hogy a Himnusz megírásának évfordulóján minden évben megünneplik a Magyar Kultúra Napját, később pedig ehhez kötődően szónokversenyt rendeznek a megye fiataljainak. 2010 januárjában tartották meg az első megmérettetést, azóta hagyomány, hogy a középiskolások megmutatják, milyen tudással rendelkeznek a reformkor történelméből, milyen a szónoki képességük, improvizatív tudásuk, általános műveltségük hordozta szókincsük és bátorságuk ahhoz, hogy közönség elé álljanak.

További képekért kattintson a fotóra!

Az idei versenyre 11 középiskolás jelentkezett, nyíregyházi, záhonyi, ibrányi és fehérgyarmati diákok mérték össze tudásukat és rátermettségüket.
Csire Gergő Záhonyból érkezett a versenyre. Azt mondta, tanára biztatta arra, hogy jelentkezzen a megmérettetésre. A verseny első fordulójában a szólásszabadságról fejtette ki véleményét, erről az internetről keresett anyagot, de szónoklatába saját gondolatait is beleszőtte.

 

AKTUÁLIS TÉMÁRÓL IS KELLETT SZÓNOKOLNI

 

A szónokverseny első fordulójára a tanulók már otthon felkészülhettek. A második forduló előtt viszont csupán 10 perccel korábban tudhatták meg, hogy 3 percen át mely témáról kell szónokolniuk. Ez idén egy ma aktuális téma, az iskolai sport volt. A szónokok teljesítményét zsűri értékelte.
Dr. Csorba Sándor, a zsűri elnöke azt mondta: attól jó egy szónok, hogy jó szónoklatot mond, a szónoklatában jól érvel, és az érvelése tettekre serkent. Hozzátette: a zsűri két témakört szeretne a versenyzőktől úgy hallani, hogy a zsűri tagjait és a teremben ülő közönséget is meggyőzzék.

A verseny győztese a tárgyi jutalom mellett egy megtiszteltetésben is részesül: a Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezendő megyei ünnepségen elmondhatja szónoklatát.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)