Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát

 

A Himnusz autográf kéziratát a nagyközönség is megtekinthette január 20-án, a Megyeházán. A megyei ünnepség január 21-én vasárnap Szatmárcsekén folytatódott; a református templomban idén is ökumenikus istentiszteletet tartottak. Szocska Ábel, a Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházmegye apostoli kormányzója, valamint Fekete Károly református püspök hirdetett igét. Az ünnepi megemlékezésen elhangzott, január végén Szatmárcseke a magyar kultúra fővárosává válik minden évben.

Prof. Dr. Jánosi Zoltán, a Kölcsey Társaság elnöke elmondta:

1994-től emlékplakettel díjazzuk azokat az alkotókat, akik nemcsak a magyar kultúráért, hanem nemzetközi szinten is jelentőset teljesítettek Kölcsey Ferenc szellemében. Az elmúlt években Törőcsik Mari, Kányádi Sándor, Csoóri Sándor, Szokolay Sándor, Melocco Miklós, Makovecz Imre, Sebestyén Márta és mások is megkapták ezt a díjat. Ebben az évben nagyon örülünk, hogy elfogadta tőlünk Szörényi Levente, Kossuth- és Erkel-díjas művész és zeneszerző a Kölcsey plakett kitüntetést.

A díjat a szatmárcsekei református templomban adták át. Szörényi Levente kiemelte, az ember egy-egy kitüntetésnél mindig meghatódik és visszagondol az elmúlt évtizedekre, munkásságára. Az istentisztelet és a díjátadó után az ünneplő közösség a szatmárcsekei református temetőben, Kölcsey Ferenc sírjánál emlékezett, koszorúzott.


Dér Vivien