Kolbászból fonták a kerítést a Múzeumfaluban
Strudli, vareniki, borscs, mellette pedig barbecue kolbász, füstölt hal és paszabi babgulyás. Többek között ezeket a kiváló ételeket lehetett megkóstolni a Régi Magyarország Íze fesztiválon a Múzeumfaluban. Vasárnap második alkalommal rendezték meg a múltidéző gasztrotalálkozót, amelyen összesen 23 csapat képviseltette magát határon innen és túlról is.

Megállt benne a kanál

 

Füstölt és lángolt kolbász, füstölt csülök egészben és darabolva, na meg rengeteg zöldség és kézzel gyúrt csipetke – így készült a göcseji makkoltató leves a múzeumfaluban. Olyan sűrű lett, hogy megállt benne a fakanál.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Trifonov Éva)

 

Sertéshúsos lecsó

 

A szentendrei skanzen munkatársai a vegetáriánus lecsónak mutattak fityiszt, sertéshússal és kolbásszal bolondították meg.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Trifonov Éva)

 

BBQ szabolcsi módra

 

Volt olyan is, aki egy mozdonyhoz hasonlatos barbecue sütőt hozott, abban pedig 110 fokos füstben, lassan sütögette a hurkát és kolbászt, meg a legnemesebb húsokat. A Régi Ízek Fesztiválján a legnagyobb sikere a tartalmas, magyaros ételeknek volt. – Körbejártuk az egész múzeumot, de hiába vannak itt külföldi vendégek is, de mi csak a magyar ételeknél maradunk – tette hozzá Orosz Ilona.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Trifonov Éva)

 

Több mint 20 csapat

 

23 főzőcsapat érkezett a Múzeumfaluba. Vasárnap másodjára rendezték meg ezt a különleges, múltidéző gasztro-csúcstalálkozót. Jöttek csapatok Kárpátaljáról, a Dunántúlról, képviseltették magukat a testvérintézmények munkatársai, és főztek-sütöttek a Nyíregyházán működő kisebbségi önkormányzatok is. A legtöbben persze a megyéből érkeztek, a paszabiak stílusosan a paszabi porta mellett állították fel sátrukat. – A Múzeumfaluban a paszabi ház már a 80-as évek óta itt áll és nekünk egy nagyon nagy lehetőség volt, hogy ezen a portán megmutathatjuk a mostani hagyományainkat, amik már az 1980-as években léteztek, akár a paszabi szőttes és a paszabi tájjellegű ételek – fogalmazott Tajthy Péter, Paszab polgármestere.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Trifonov Éva)

 

Slow-food mennyország

 

A szervezők azt mondták, azért jó az ilyen múltidézés, mert a hagyományos ételek elkészítése időigényes és az idővel versenyző, modern háziasszonyok sokszor emiatt bele sem fognak a megfőzésükbe. – Nagyon fontos, hogy ilyen rendezvények legyenek, nemcsak azért, hogy az identitástudatunkat erősítsük, hanem felelevenítsük azokat a hagyományokat, amelyeket a jelenlegi gyorséttermes világunkban talán nehéz elkészíteni. Talán már nincs is türelmünk hozzá, hogy elkészítsük, de érdemes visszanyúlni ezekhez a receptekhez és érdemes elkészíteni, vagy itt a gasztronómiai fesztiválon megkóstolni és hazavinni – tette hozzá Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu etnográfusa. A fesztiválon számos nemzetiségi étel is készült. Így többek között a sváb strudli, az ukrán töltött tészta, illetve a vareniki mellett, a szláv eredetű prószát is meg lehetett kóstolni.

 

Z. Pintye Zsolt