Kokárdás nap a Jósa András Múzeumban

Nyíregyházán a Jósa András Múzeum is színes programsorozattal ünnepelte az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját. Az intézményben március 15-én Kokárdás napot tartottak. Az ünnepnapon ingyenes volt a látogatás, s az érdeklődőket a történelem eseményeit idéző rendezvényekkel várták.

 

ÁGYÚSZÓ A MÚZEUM UDVARÁN

 

A legnagyobb szenzáció a múzeum udvarán felhangzó ágyúdörgés volt. A nagykátai honvéd tüzér hagyományőrző csapat ágyúja, egy 1848-as ágyú hiteles másolata, 6 fontos, azaz 3 kilós golyó kilövésére képes. Most persze csak papírdarabok repültek ki a csőből, az ünnepnapon vaktöltéssel lőttek.
– Úgy gondoltuk, megmutatjuk Nyíregyháza közönségének, hogy milyen a tüzér egyenruha, és ha már itt van ez az ágyú, meghallhatják, mekkorát szól – mondta dr. Bene János, a Jósa András Múzeum igazgatója. – A látogatók most megnézhették, milyen egy korabeli ágyú, közel mehettek hozzá, megsimogathatták, a tüzérekkel tudtak beszélgetni, tehát munka közben tudtuk megmutatni az ágyút.

További képekért kattintson a fotóra!

A Jósa András Múzeum március 15-én új időszaki kiállítással várta a látogatókat, a tárlat az „Ágyúk bömbölnek, hogy Reng a világ bele” címet kapta. A kiállítás a szabadságharc tüzéreinek fegyvereit, többek között az osztrákoktól zsákmányolt háromfontos ágyút, ágyúgolyókat, repeszeket, ágyúmaketteket, valamint Benczúr metszeteket mutatott be az érdeklődőknek.

 

A GYEREKEKET JÁTÉKOS FELADATOKKAL VÁRTÁK

 

A múzeumba látogatók emellett bemutatókon és alkotó foglalkozásokon is részt vehettek. A gyerekeket játékos programokkal várták, volt Pacsmagoló, Szimatoló, Fürkésző és Settenkedő is, ahol a kicsik versenyezhettek egymással, s a jó válaszokkal Kossuth bankókat gyűjthettek.
– Nagyon tetszett, amikor bajuszokat, kokárdákat kellett tennünk az emberekre, az is jó volt, amikor meg kellett keresni a márciusi ifjakat és örülök, hogy megkóstolhattam a Kossuth-kiflit, mert nagyon finom – mesélte Lucza Boglárka.

 

KINYITOTT A PILVAX KÁVÉHÁZ

 

A múzeumban Pilvax kávéház is nyílt, ahol korabeli újságokkal, verses-zenés történelmi visszaemlékezéssel, családi társasjátékkal, Kossuth-kiflivel és zamatos teákkal várták a látogatókat.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)