Ködös ismeretek? Akár 150 ezer forintba is kerülhet

 A bírság ellenére a gyakorta ködös idõben mégis sokan használják helytelenül a ködfényszórót, amellyel akár balesetveszélyes szituációt is okozhatnak. A KÖHÉM a közúti jármûvek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának mûszaki felté­teleirõl szóló rendeletben foglaltak szerint a ködfényszóró köd, hóesés, felhõszakadás, vagy porfelhõ képzõdése esetén, a hátsó ködlámpa pedig kizárólag köd esetén használható!

Gyakori jelenség

Fehérvári Marietta rendõr százados, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendõr-fõkapitányság sajtóreferense arról tájékoztatta szerkesztõségünket, hogy õsszel és télen az idõjárási és látási viszonyok kedvezõtlenebbé válásával sajnos találkozni olyan gépjármûvezetõkkel, akik a ködfényszórót és a ködlámpát szabálytalanul, indokolatlanul (esetenként megfelelõ ismeretek hiányában) kapcsolják be. Amennyiben a rendõr ilyet tapasztal, a helyszínen mérlegeli a körülményeket, és vagy figyelmeztetést alkalmaz, vagy feljelentést tesz, vagy helyszíni bírságot szab ki a jármû vezetõjével szemben. Szabálysértési eljárás kezdeményezése esetén a kiszabható bírság összege 150 ezer forintig terjedhet.

– Általános szabályként elmondható, hogy érdemes körültekintõnek lenni. Csak akkor használjuk a ködlámpát, ha a fényviszonyok indokolják és figyeljünk arra, hogy amint a korlátozott látótávolság megszûnik (pl. a köd feloldódik), az autóstársaink érdekében vegyük is azt vissza. A hátsó ködlámpa használatával kapcsolatban elõnyös lehet, hogy amint észrevettük, egy autó közeledik hozzánk, lekapcsoljuk azt, mivel az erõs fény közelrõl már zavarhatja a vezetésben. Ezen kívül már csak azért is érdemes lekapcsolni a hátsó ködlámpát, hogy a ködlámpa erõs fénye ne nyomja el a féklámpánk fényét, ami akár balesetveszélyes is lehet. Külön érdemes tehát felhívnunk az állampolgá­rok figyelmét arra, hogy amennyiben a látási viszonyok nem indokolják, ne kapcsolják be a ködfényszórót, erõs fényereje egyrészt zavarhatja az elõttük haladókat, és a szembejövõket egyaránt – hangsúlyozta.

 

(Szerző: Bruszel Dóra)