Kodály ünnep

Szabó Dénest, a Nemzet Művészét, Kossuth- és Liszt-díjas karnagyot lepték meg a Cantemus Gyermekkar tagjai hétfő reggel, az énekkari próbát követően. A gyerekek 70. születésnapja alkalmából köszöntötték a Cantemus Kóruscsalád vezetőjét.

 

Kodály 135

 

Az iskolában így kettős születésnapot tartanak, hiszen 135 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot az intézmény névadója, Kodály Zoltán is, akinek szellemi öröksége előtt március 12-én, vasárnap tisztelegnek. Ünnepi hangversenyen szólaltatják meg Kodály Zoltán legszebb műveit Záborszky Kálmán vezetésével a Zuglói Filharmónia, Szabó Dénes, valamint Szabó Soma vezényletével a Cantemus Fiúkórus, a Cantemus Gyermekkórus, a Pro Musica Leánykar és a Cantemus Vegyeskar tagjai. Március 12-én, vasárnap 18 órától csendülnek fel a háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző és zenetudós alkotásai a Kodály Teremben.

 

Máig ható szellemi örökség

 

Szabó Dénes, a Nemzet Művésze, Kossuth- és Liszt-díjas karnagy elmondta, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kodály Társaság, mint az ország legjobb Kodály Társasága természetesen nem húzhatta ki magát ez alól a feladat alól. Szabó Dénes hozzátette, a nyíregyházi Cantemus Kórus is tudja, hogy ez számára feladat, ezért egész esztendőben sok feladatuk lesz azzal kapcsolatban, hogy Kodályt méltóképpen ünnepeljék. A Nemzet Művésze kifejtette, ők tudják, hogy mekkora ember volt Kodály és tisztában vannak azzal is, hogy még most is hallgatni kellene rá.

 

Március 12., vasárnap 18 óra

 

A hangversenyen egynemű kari műveken kívül vegyeskari művekben is gyönyörködhet a közönség, de elhangzik Kodály talán egyik leghíresebb műve, a Psalmus Hungaricus is Nyári Zoltán közreműködésével. A műsort nem csak a nyíregyházi zenekedvelő közönség hallhatja, hiszen a vasárnapi koncertet megelőzően az énekkarok Budapesten, a Vigadóban is fellépnek. A nyíregyházi emlékkoncert fővédnöke Kodály Zoltánné Péczely Sarolta lesz, akit régóta baráti szálak kötnek a Cantemus Kóruscsaládhoz. Kodály Zoltán özvegye március 12-én, vasárnap személyesen vesz részt az ünnepi eseményen.

ME.