Kóczon Kornél külföldi versenyre készül

– Hogyan kezdődött a kapcsolatod a zenével?
– Nyolc éve az újfehértói Erkel Ferenc Általános Iskolában odajött hozzám egy nagyon izgága, de mégis jólszituált fiatal srác, Bócz Péter, és megkérdezte, hogy nincs-e kedvem trombitálni?! Rögtön igent mondtam, mivel már akkor is szerettem magamra felhívni a figyelmet. (nevet) Felmentünk a termébe, kezembe adott egy trombitát, majd elmagyarázta hogyan kell megszólaltatni.

A ZENE ÁLTAL SOK BARÁTRA LELT

– Miért épp a trombita mellett döntöttél, mint hangszer?
– Egy olyan kis városban, mint Újfehértó, nem volt lehetőségem kipróbálni az összes hangszert. A trombita megtetszett, és már az első héten kaptam a zeneiskolától egy saját eszközt. Onnantól kezdve mindennap 2-3 órát gyakoroltam a nagymamámnál. Hol az udvaron, hol pedig a házban fújtam. (nevet) A zene által sok jó barátra leltem, az ő példájukat követve jelentkeztem a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolába.

UNIVERSITAS GYŰRŰT KAPOTT

– A tavalyi évben a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola Pályázati hangversenyén megkaptad az Universitas gyűrűt dr. Duffek Mihálytól. Milyen volt a siker?
– Még mindig csodás érzés tölt el, ha visszagondolok arra a napra. Nagyon örültem, hogy a zsűri szerint én érdemeltem meg az Universitas gyűrűt, a közönségdíjat és a második helyet is. Jó érzés volt azt tapasztalni, hogy a rengeteg gyakorlás végre visszaköszönt.

HÁLA A TANÁROMNAK

– Hogyan készülsz fel egy nagyobb fellépésre, vagy versenyre gyakorlás szintjén és lelkileg egyaránt?
– A munka folyamatos! (nevet) Egy nagyobb megmérettetésre a felkészülés legalább fél év szokott lenni, ekkor napi 5-6 órában dolgozok a versenyre kiírt anyaggal. Hetente három alkalommal van trombitaórám, melyek általában két órán át tartanak. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy tanárom, Madarassy Balázs ennyire lelkiismeretes, hiszen ezen órák nagy része már a munkaidején kívül zajlik.

KÜLFÖLDI VERSENY ÁLL ELŐTTE

– Jelenleg készülsz nagyobb megmérettetésre?
– Igen, március közepén tartják a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán a 39. Rézfúvós, Ütőhangszeres Találkozó és Versenyt, májusban pedig a Nemzetközi Rézfúvós Verseny lesz Németországban, Trossingenben. Remek lehetőség mind a két verseny számomra, főként az utóbbi, hiszen a megmérettetést megelőző pár napban trombitakurzust tart a kiszemelt tanárom.

FONTOS SZÁMÁRA A TOVÁBBTANULÁS

– Hogyan képzeled el a jövődet a zene terén?
– Nagyon sok tervem van... A legfontosabb ezek közül jelenleg a továbbtanulás. (mosolyog) Németországban szeretnék diplomát szerezni, Trossingen, Hannover és Stuttgart is tervben van, de természetesen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre való bejutás is óriási elismerés lenne!

Farkas Fanni

(Címlapfotó: Bencs Villa)