Kocsár Miklós Nyíregyházán járt – Hangversenyekkel ünneplik 85. születésnapját

Én biztos vagyok benne, hogy Dénesék valami csodát fognak művelni ma is, és kíváncsian várom az estét.

Ezekkel a mondatokkal indult a hangversenyterembe szombat este a Kossuth és kétszeres Erkel-díjas, érdemes művész, a Nemzet Művésze. Nemzetközi elismertségét Garcia Lorca versére írt dalciklusával alapozta meg Varsóban.

És így fogadták Nyíregyházán.

Én a magyar versnek elkötelezett híve, és a kórusoknak. Ezekkel a magyar nyelvű kórusokkal kedveskedtem, és természetesen van az egyházi, latin nyelv – amit nem számítok idegen nyelvnek. Költőimet megválogatom. Szeretem a szép szavakat, szeretem az értelmes gondolatokat, és azt keresem mindig a versben, ami egybecseng ezzel.

– nyilatkozta az ünnepelt.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

A zeneszerző túl a kórusműveken írt kantátát, misét, oratóriumot, zenekari, kamara és szólódarabokat, versenyműveket. A Cantemusnak ajánlotta a Missa in A kórusművet és utána még sok egyebet, mellyel minden színpadon sikereket arattak.

Sok szó nem kell, mert a művek magukért beszélnek. De azért azt el kell mondani, hogy ez a kapcsolat, ami a nyíregyházi Cantemus kórus és Kocsár Miklós között kialakult, az mindkét fél számára nagyon gyümölcsöző kapcsolat volt. Ez a kórus inspirálta számos Kocsár -mű megszületését, és a kórus pedig úgy élhetett ezekkel a művekkel, hogy elmondhatjuk, a nemzetközi sikereik egyik kovácsa ezeknek a világszínvonalú műveknek a bemutatása volt.

– nyilatkozta a zeneszerző méltatója, Dr. Ordasi Péter Liszt Ferenc-díjas karnagy.

Kocsár Miklós volt a Madách Színház zenei vezetője és karmestere, a Zeneműkiadó szerkesztője, a Magyar Rádió népzenei rovata élén, illetve a Zenei Főosztály helyettes vezetője, és persze tehetséges fiataloknak tanított zeneszerzést.

A művész születésnapját december 1-jén ünneplik a Zeneakadémián. A 18 órakor kezdődő koncerten a Cantemus kórusok mellett hangszeres hallgatók is szerepelnek.

Ahogy Ordasi Péter fogalmazott: Öröm hallgatni és még nagyobb öröm énekelni Kocsár Miklós műveit, tehát igen szép este várható a budapesti koncertteremben.


Matyasovszki Edit