Klímás autóbuszok – Komfortos közösségi közlekedés Nyíregyházán

52 darab klímás autóbusz közlekedik Nyíregyházán. Ezekben a járművekben a kinti hőmérsékletnél 6-7 fokkal kellemesebb a levegő. A jól felszerelt buszoknak a sofőrök és az utasok egyaránt örülnek.

Hiába a napok óta tartó hőség, munkába járni, bevásárolni és ügyeket intézni így is kell. A lakosság nagy része ehhez nem az autót vagy a kerékpárokat választja, hanem a közösségi közlekedést. A Volánbusz járműveit több ezren használják napi szinten.

Itt lakok a Vasgyár utcán és szinte naponta buszozok, mindennap menni kell az embernek intézni az ügyeit, vásárolni, a belvárosba menni, esetleg fodrászhoz” – mondta az egyik utas, Bíró Miklósné.

Klimatizált járművek

Egy hétköznap 61 busz közlekedik az utakon és három áll tartalékban Nyíregyházán. Ezekből 52 járműben klíma is működik, ennek jótékony hatásait pedig az utasok is érzékelik.

A buszok elég jó klímásak, nekem nincs rossz tapasztalatom. Volt 1-2, de általában azért jó idő van a járműveken” – mesélte Brilló Zoltánné, aki szintén naponta buszozik Nyíregyházán.

Azokban a járművekben, amelyekben klíma is van, a beindítást követően rögtön bekapcsolnak. Ezzel azt sikerül elérni, hogy nagyjából 6-7 fokkal kellemesebb a hőmérséklet, mint kint.

Buszsofőrök a hőségben

A buszsofőrök számára is nehezebb elviselni ezeket a forró napokat, de a társaság próbálja segíteni a munkavégzést.

Ez az autóbusz szerencsére klímás, így jelentősen könnyebb a mi helyzetünk is. A Volánbusztól kapunk védőitalt, az állomások klimatizáltak, ahol biztosítanak számunkra szódavizet is, illetve ennek ízesítésére citromlevet is” – nyilatkozta Hrabina Péter buszsofőr.

A buszközlekedéssel kapcsolatos aktuális hír, hogy július 4-től, vagyis hétfőtől felújítási munkák miatt az Arany János utca felé vezető irányban lezárják a Szarvas utca 13. számnál lévő megállót, ez három helyközi és tizenkét helyi járatot érint.