Klassz hely ez a Nyíregyháza

Alig néhány héttel ezelőtt számoltunk be arról, hogy az Európa Ifjúsági Fővárosa programsorozathoz kapcsolódva, 2015. június 5–7. között Nyíregyháza kulturális és turisztikai ajánlatát ismerhették meg az érdeklődők Kolozsváron. Kis szünet után most pedig egy újabb kitelepülésen van túl a szabolcsi megyeszékhely: Erdély történelmi központjától 450 kilométerre, Nyíregyházától pedig 160 kilométerre, a szlovákiai testvérvárosban, Eperjesen mutatkozhattunk be. Az érdeklődés itt sem maradt el.

„Gyönyörű a nyíregyházi fürdő, Sóstó, az állatpark, minden évben ellátogatok Nyíregyházára, mert nem lehet vele elégszer betelni” – mondta el Vali Brusstol.

Az eperjesi kitelepülés első napján, már kora délután sokan voltak kíváncsiak a nyíregyháziak standjára. Az érdeklődők megismerhették a megyeszékhely látnivalóit, fotózkodhattak a Helló Nyíregyháza! falnál és megkóstolhatták három tájegység pálinkáit is. De emellett volt bőven karfiol, káposzta, kecskesajt és mangalicakolbász – a helyi termelők portékáiból is válogathattak az eperjesiek.

ERŐSÖDIK A KÉT VÁROS KAPCSOLATA

A program Kossuth Lajos emléktáblájának megkoszorúzásával vette kezdetét a helyi evangélikus kollégiumban. A delegáció tagjai, dr. Kovács Ferenc polgármester, Németh Zsolt, a Magyar Parlament Külgazdasági Bizottságának elnöke és Szesztay Ádám főkonzul az intézmény épületében megtekintették azt a tudományos könyvtárat is, ahol nemcsak Kossuth Lajos, hanem Nyíregyháza egykori evangélikus vallású, jogot végzett polgármesterei is átvehették diplomájukat.

A rendezvényt a delegáció tagjainak sajtótájékoztatója nyitotta meg. Andrea Turcanová, Eperjes polgármestere azt mondta, bízik benne, hogy Nyíregyháza és Eperjes kapcsolata a jövőben még tovább fog erősödni, és lehetőség lesz arra, hogy minél többször találkozzanak is.
– Éppen most beszéltem a kollégámmal, és mondtam neki, hogy Nyíregyháza és Eperjes a mostani találkozásával egy nagyon jó és új dolgot alkot, hiszen erősítjük kapcsolatainkat. Bízom abban, hogy ez csak az első év, ezt még továbbiak is fogják követni, hiszen nagyon jó hangulata van az egész rendezvénynek. Remélem, hogy a következőkben még sokszor fogunk találkozni testvérvárosunkkal, Nyíregyházával.

KÖZÖS PÁLYÁZATOK

Dr. Kovács Ferenc polgármester hozzátette, terveik között szerepel Nyíregyháza és Eperjes kapcsolatainak kiszélesítése, erre pedig a szlovákiai város vezetése fogadókész is volt. Kifejtette, a visegrádi alaphoz korábban már készítettek pályázatot, de közvetlen brüsszeli tendereket is szeretnének közösen beadni, csakúgy, mint Kolozsvárral.
– Nekem két célom van ezekkel a látogatásokkal, programokkal. Egyrészt az, hogy a turizmust erősítsük, minél többen jöjjenek Nyíregyházára testvérvárosainkból. Ez az elmúlt években ragyogóan bevált, hiszen a turizmus növekedésében a testvérvárosi kapcsolatok építésének is komoly szerepe van. A másik cél, amit szeretnék elérni, az, hogy közösen pályázzunk.

Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője kifejtette, Nyíregyházán az elmúlt években nagyon dinamikusan nőtt a vendégéjszakák száma. Az eperjesi kitelepülés pedig különösen fontos, hiszen a szlovák vendégek adják Nyíregyháza vendégéjszakáinak a legnagyobb részét. A szakemberek bíznak abban, hogy ebben az évben is szlovák turisták ezrei fogják Nyíregyházát választani úti célul.

NÉMETH: KÖZELEBB LESZ EPERJES

Németh Zsolt, a Magyar Parlament Külgazdasági Bizottságának elnöke az eseményen bejelentette:
– A két kormányfő személyesen állt a mögé a terv mögé, hogy 2018-ra készüljön el a Miskolc–Kassa autópálya. Az elkövetkezendő években egy nagyon komoly infrastrukturális fejlődés előtt áll a magyar–szlovák határszakasz, és ez nemcsak a határ mentén élőket fogja érinteni, mivel ez egy Miskolc–Kassa–Eperjes autópálya lesz. Ráadásul kiderült, hogy legkésőbb 2017-től megkezdődik a Lengyelországig terjedő R4-es autópályának a megépítése is. Ez a testvérvárosok számára gazdasági téren egészen egyedülálló lehetőséget hordoz magában – tette hozzá.

FŐKONZUL: LEESETT AZ ÁLLAM

– A génjeimben vannak a nyíregyházi emlékek, hiszen onnan származom, ezért is különösen kedves számomra a két város együttműködése. Már nagyon régen jártam a szabolcsi megyeszékhelyen, de áprilisban én is elmehettem oda az eperjesi csoporttal, az új polgármester asszonnyal, és az az igazság, hogy a szlovák vendégekkel együtt nekem is leesett az állam, hogy milyen klassz hely ez a Nyíregyháza. Azt hiszem, büszkeséggel mondhatják el magukról, hogy egy olyan kitűnő városban is, mint Eperjes, meg tudják állni a helyüket. Ha itt körülnézünk a nyíregyháziak standjánál, akkor láthatjuk, hogy óriási az érdeklődés a megyeszékhely iránt. Eperjes lakói jönnek, nézik, keresik Nyíregyházát, és remélem, hogy fizikailag is egyre többen és többen fognak elmenni oda – mondta el érdeklődésünkre Szesztay Ádám főkonzul.