Kivonultak – Nem vett részt a nyíregyházi közgyűlés munkájában az ellenzéki frakció

Mint arról tegnap beszámoltunk, kivonult a teljes ellenzék Nyíregyháza Megyei Jogú Város november 30-i közgyűléséről. A testületi ülés kezdetén egy napirenddel kapcsolatos javaslatot nem fogadott el a városvezető frakció, mire a Szövetségben Nyíregyházáért tagjai együtt elhagyták az üléstermet, és nem is tértek vissza.

Nem kaptak támogatást egy javaslathoz, így kivonultak

– Úgy látom, az ellenzéki képviselők egyhangúlag elhagyják a termet, bár nekik kötelességük lenne a közgyűlésen képviselőként itt lenni – fogalmazott az ülést vezető polgármester csütörtökön, nem sokkal tíz óra után – így indult még a napirendi pontok megtárgyalása előtt a város november 30-i közgyűlése. Az előzmény: az ellenzéki Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője kezdeményezte, hogy vegyék le a 44. napirendi pontot, amelyben visszahívnák elnöki posztjából a volt jobbikos, most momentumos Lengyel Mátét a Pénzügyi Bizottság éléről. A napirendi pont levételét sem a polgármester, sem a FIDESZ-KDNP frakció nem támogatta, ezt követően hagyták el a termet az ellenzéki frakció tagjai, akik később sem tértek vissza a több mint félszáz napirendet és zárt ülést is magában foglaló közgyűlésre.

Becsületsértő, rágalmazó, uszító hozzászólások

Mindennek az előzménye, hogy a FIDESZ-KDNP teljes frakciója levélben fordult a polgármesterhez, hogy szüntesse meg Lengyel Máté elnöki tisztségét a Pénzügyi Bizottság élén, mert az elmúlt hetekben a közösségi média Facebook-platformján több olyan bejegyzést tett közzé, ami tárgyában és megfogalmazásában is alkalmas volt az olvasók ingerlésére. A bejegyzések alatt olvasható hozzászólások közül sok becsületsértő, rágalmazó, sőt uszító, mely véleményük szerint bűncselekmény és alkalmas arra, hogy a politikailag más véleményt képviselő társadalmi csoportokat – leginkább a Fideszhez közelálló embereket – megalázza, megfélemlítse.

Tudtak róla előzetesen, de nem tettek észrevételt

A kivonulást tovább árnyalja, hogy az ellenzék lépését felháborítónak és nonszensznek nevező polgármester tájékoztatása szerint az ellenzék tudott a kérdéses napirendi pontról, és előzetesen nem tett észrevételt. – A közgyűlést megelőzően frakcióvezetői egyeztetést tartottam. Ott is elmondtam, ott nem jeleztek semmit. És egyébként a közgyűlés összehívásakor is Lengyel Mátét behívták, és megkérdezték, hogy hozzájárul-e a nyílt közgyűléshez, vagy zárt közgyűlés napirendi pontjaként akarja azt a bizottsági személyi változást, ami napirenden volt és amit a Fidesz frakció minden tagja kért – nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak dr. Kovács Ferenc.

Jeszenszki András: Nem releváns az indok

Ehhez képest, mikor azzal szembesültek az ellenzék tagjai, hogy napirenden marad a kérdés, testületileg felálltak és elhagyták az üléstermet. Jeszenszki András, a Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője is, akit később elértünk, s aki mégis megdöbbentőnek nevezte az előterjesztést, noha ő maga is tudott róla, az ülést megelőző frakcióvezetői egyeztetés keretében. – Egyrészt hiányoltuk az előzetes egyeztetést ezzel kapcsolatosan, hiszen ez frakciószinten konkrétan, előzetesen nem történt meg. Másrészt pedig az egyértelmű, és a mai bizottsági ülésen is elhangzott, Lengyel Máté bizottsági elnöki-tagsági munkájával semmilyen szakmai-politikai kifogás nem volt és nem is lehetett. Itt egy olyan indokra hivatkozik az előterjesztés, amelynek a bizonyító ereje ebből a szempontból nem releváns, hiszen itt konkrétan a bizottsági elnöki pozícióról van szó – érvelt Jeszenszki András, a Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője.

Halkóné dr. Rudolf Éva: Ellenünk uszították a városlakókat a trágársággal

Halkóné dr. Rudolf Éva, a FIDESZ-KDNP frakcióvezetője egészen másképp látja a helyzetet. Beadványuk szerint ugyanis Lengyel Máté felelőssége – a hazai bírói gyakorlat szerint is –, hogy amennyiben engedélyezte a hozzászólásokat, azokat moderálja, a bűncselekményeket megvalósító hozzászólásokat törölje. Ezzel szemben Lengyel Máté fizetett hirdetéssel igyekezett nagyobb nyilvánosságot elérni a poszthoz és a hozzászólásokhoz. – Lengyel Máté az elmúlt hetekben olyan Facebook-posztokat tett közzé, ami alatt olyan trágár, szitkozódó hozzászólások jelentek meg, ami alkalmas volt más politikai nézeteket valló, de leginkább a Fideszhez közelálló állampolgárok megfélemlítésére. Ezek a hozzászólások ingerelték az embereket, a városlakókat uszították ellenünk – fogalmazott Halkóné dr. Rudolf Éva.

Halkóné dr. Rudolf Éva: Lengyel Máté egyetért a példa nélküli durva hangnemmel?

A FIDESZ-KDNP frakcióvezetője jelezte, nem tudnak másra gondolni, csak arra, hogy Lengyel Máté teljes mértékben egyetért az ott leírtakkal, ellenkező esetben az elmúlt hetekben lett volna módja azok törlésére, de még a közgyűlés idején is olvasható volt számos szitkozódó, uszító hozzászólás. Ilyen durva hangnemmel, melyek akasztatásról, lelövetésről, megkövezésről szólnak, még nem találkozott az elmúlt 13 évben – tette hozzá a FIDESZ-KDNP frakcióvezetője.

Jeszenszki András: A kommentelőé a felelősség

Jeszenszki András szerint a kettőnek nincs köze egymáshoz, s a gyűlöletpolitikát mindig elutasították. – Itt közösségi médiában megjelent kommentekről van szó, ami nem képviselőtársunknak a tevékenységéhez, hanem az arra reagálóknak a tevékenységéhez kötődik. Az én tudomásom az, hogy a kommentek jelentős részét törölte, de nyilvánvalóan érdemes majd megnézni, hogy itt mi történt. De ennek a felelőssége természetesen a kommentet íróé, és nem azé, aki a posztot kihelyezi – magyarázta a Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője.

„Az ellenzéki frakció véleményközösséget vállalt ezzel”

Halkóné dr. Rudolf Éva hangsúlyozta, a posztok moderálása kötelesség a Facebook szabályai szerint. Feltette a kérdést: ha nem moderálja, ez volt a cél? – Az a véleményünk, hogy az ellenzék egységes kivonulása egy sorsközösség, véleményközösség ezen hozzászólásokkal, illetve Lengyel Máté ilyen típusú politikai magatartásával – emelte ki. Dr. Kovács Ferenc polgármester is hangsúlyozta, a közgyűlésről való kivonulásukkal a teljes ellenzéki frakció közösséget vállalt ezzel.

„Mélyre süllyedtek”

Szerinte ilyen mélyre politikai szereplők még nem süllyedtek Nyíregyházán, az elmúlt 13 évben biztosan nem. Úgy látja, ez a személyeskedő, aljas, mocskolódó, gátlástalan karaktergyilkosság, amit elkezdtek pár hónapja, folyamatosan megy, ebben az esetben pedig hihetetlen trágár megfogalmazásokkal.

„Van egy határ”

– Ez büntetőjogi kategória, gyűlöletkeltés, hergelés, becsületsértés – sok tényállás jöhet itt szóba, ő ezt folyamatosan, pénzzel hirdetve népszerűsítette, s engem vádolt gyűlölködéssel, ami nonszensz! Egy nyíregyházi önkormányzati képviselőnél – még akkor is, ha listáról választották meg, akkor is, ha visszaélt a választók bizalmával, az őt jelölő párt bizalmával, hiszen a Jobbikból átült a Momentumba – van egy határ, ezt nem lehet átlépni, ez elfogadhatatlan, megengedhetetlen, és ennek következménye kell, hogy legyen – mondta.

Várják a jelölést

A polgármester hozzátette, az ellenzéki frakció tagjai egyébként is folyamatosan becsapják, félrevezetik a nyíregyháziakat, valótlanságokat állítanak a közösségi médiában. Ami magát a Pénzügyi Bizottságot illeti: az önkormányzati ciklus elején tett politikai megállapodásnak megfelelően a polgármester kérte a közgyűlés előtti napon az ellenzéki frakcióvezetőt, hogy jelöljenek megfelelő személyt, de nem jelöltek. Dr. Kovács Ferenc úgy gondolja, hogy ott egyetértés sincs, hiszen van az ellenzéknek pénzügyi bizottsági tagja, Babosi György, az lett volna a legegyszerűbb, de valószínűleg őt nem akarták. Ezért a törvényesség biztosítása érdekében az egyik fideszes tagot választották meg átmeneti időre, azzal, hogy várják a következő közgyűlésen az újabb ellenzéki jelölést.

Kapcsolódó galéria

Városi Közgyűlés 2023-11-30