Kitüntették Tormássi Gézát – A víziközmű ágazatban kifejtett munkáját ismerték el

„Tormássi Géza szakmai tudása, kimagasló üzemvezetői munkája, precizitása, elért eredményei, illetve a víziközmű szektor, valamint a magas szintű felhasználói elégedettség iránti elkötelezettsége okán példa lehet a következő generációk számára.” Ez volt a díjátvételhez készített méltatás záró, összefoglaló mondata, ami Bükfürdőn, a Magyar Víziközmű Szövetség közgyűlésén hangzott el, ahol Tormássi Géza, a Nyírségvíz Zrt. vízellátási üzemvezetője elismerő oklevelet vett át. (Megjelent a Nyíregyházi Napló július 12-ei számában.)

A bevezetőben idézett mondat egy hosszabb felterjesztés része volt, melyet az önkormányzati cégcsoport részeként működő Nyírségvíz Zrt. fogalmazott meg, ahol a kitüntetett évtizedek óta dolgozik. A példaértékű életút a Miskolci Egyetemen szerzett geológus mérnök oklevéllel kezdődött, amivel „vizes” családban talált hivatást, először a mai vízügy elődjénél, később a Tiszamenti Regionális Vízműveknél üzemegység-vezetőként, 1993-tól pedig a mai Nyírségvíz Zrt.-hez csatlakozott.

Kiemelkedő tudás, emberség

A feladat a víz eljuttatása volt a kutaktól a felhasználókig, beleértve a víztermelést, víztisztítást és az elosztást.  A cég akkori mérete lehetővé tette, hogy a teljes vidéki részért én feleljek, később a Nyírségvíz folyamatos terjeszkedésével öt üzem alakult ki, jelenleg a nyugati részt menedzselem munkatársaimmal, amibe az ibrányi, a kemecsei, a tiszalöki és a rakamazi terület tartozik, összesen 23 települést jelent ez, 8 vízművel.

– mondta kérdésünkre Tormássi Géza. Az üzemvezető eddigi  életútjából kiderül, kiemelkedő szakmai tudása, precizitása és szervezőkészsége hamar megmutatkozott, a rábízott üzem működési folyamatainak hatékonyságnövelésében (magas műszaki színvonalon), valamint a fogyasztói elégedettség növelésében szép sikereket ért el. Mindezek komplett vezetői kihívásokat jelentenek számára, miközben jól kamatoztatja kiemelkedő problémamegoldó és innovációs készségét. Ezekkel, valamint emberségével az üzem egységeinek munkavállalóit egyszerű feladat-végrehajtókból átformálta a feladatok kreatív, idő- és költséghatékony megoldóivá.

Tiszta víz a fogyasztóknak

S hogy mit érzékelhet ebből közvetlenül a lakosság? A legfontosabbat, a tiszta, egészséges ivóvizet... Persze, ami nekünk alapból természetes, azért ők keményen dolgoznak.

Kevesen tudják, hogy a kitermelt víz határérték fölött tartalmazhat vasat, mangánt, arzént. Ezt kell egyszerűen fogalmazva „kiszednünk” belőle, csak így juthat el a fogyasztókig. Az üzemeltetés mellett a laikusok számára kevéssé érdekes, de annál fontosabb karbantartási, hibaelhárítási, és minden évben felújítási, pótlási, beruházási feladatok megoldása is munkát ad nekünk.

– avat be a részletekbe. A kitüntetett napi munkája mellett aktívan támogatta, részegységek szintjén koordinálta a társaság teljes körű minőségirányítási, majd környezetirányítási rendszerének kiépítését, és vezető szerepet vállalt az ivóvíz-biztonsági rendszer bevezetésében is.

Továbbképzések, sikerek

Tormássi Géza az elmúlt évtizedekben folyamatosan képezte is magát. Kevesek szereztek a 2000-es évek elején Master of Business Administration fokozatot (közismertebb nevén: MBA) menedzsment és pénzügyi-gazdasági szakirányokon, de vezetői készségét is több alkalommal pallérozta. Nemcsak önmagát fejlesztette, hanem az általa irányított művezetőket is. A víziközmű ágazatban az első között ismerkedett meg a TQM eszközrendszereivel, melyeket sikeresen meghonosított a folyamatok fejlesztéséhez, a napi munkák hatékonyságának növeléséhez, kiemelve belőle a LEAN módszertant. A tapasztalatokról, sikerekről a víziközmű ágazati konferenciákon számos „Nyírségvizes” előadást tartott, csakúgy, mint az automatizálási-folyamatirányítási, távfelügyeleti rendszerek kiépítéséről. Emellett vezető szerepet vállalt a társaság EFQM – Minőségi díj pályázatainak összeállításában, azok sikerében.

Közéleti szereplő

A Nyírségvíz által összeállított méltatás megjegyzi, hogy Tormássi Géza aktív közéleti szerepet is vállal, 1990-től – egy ciklus kivételével – folyamatosan önkormányzati képviselő. Jelenleg a Városstratégiai és Környezetvédelmi Bizottság elnöke, s képviselőként is sok erőfeszítést tett a víziközmű szektor elismertetéséért, fejlesztéséért. Kimagasló szakmai munkájának, valamint a víziközmű ágazatért kifejtett erőfeszítéseinek elismeréseként, Tormássi Géza 1996-ban bekerült a NYÍRSÉGVÍZ Zrt. Igazgatóságába, melynek 2008-ig aktív tagja volt. Mindezek elismeréseként is érkezett a Víziközművek Napján a szakmai-érdekképviseleti szervezet kitüntetése.