Amiről az utcák mesélnek... – A vasutasok otthonával folytatódik a Régi Nyíregyháza rovat

A vasutasnap alkalmából a VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár Toldi utcai épületének a bemutatásával elsősorban a vasút barátainak szeretnék kedveskedni, de remélem, hogy a város múltja iránt érdeklődők is szívesen elmélyednek az épület történetében. (Megjelent a Nyíregyházi Napló július 12-ei számában.)

A Magyar Szent Korona Országainak Vasutas Szövetségének Nyíregyházi Kerülete szeretett volna egy olyan otthont létesíteni, ahol a vidéki vasutasok gyerekei a tanítási óráik után betérhetnek, megpihenhetnek, sőt kellő felügyelet mellett még tanulmányaikkal is foglalkozhatnak, hogy ne kelljen a vonatuk indulásáig az állomás környékén és a várótermekben lődörögniük.

Így 1913 februárjában azzal a kéréssel fordultak a városhoz, hogy erre a célra engedje át az Ér-folyó melletti, 300 négyszögölnyi telket, amely közel van a vasútállomáshoz és útba esik a Bethlen utca is. A város először úgy döntött, hogy a telket ingyen átadja, de az harminc év múlva a rajta lévő épületekkel együtt visszaszáll a város tulajdonába. A vasutasok ezekkel a feltételekkel nem fogadták el, de később mégis sikerült megegyezniük, mert 1914 áprilisában már megjelentették a pályázati hirdetményt. Eszerint a vállalkozóktól egy 218 négyzetméter alapterületű otthon, egy 83 négyzetméteres gondnoki lakás és „apróbb melléklétesítmények” építését kérték. Az új épülethez az anyagot két nagyobb állomási épület lebontásával biztosították.

A vasutasok összetartását is szimbolizáló otthont 1916. augusztus 20-án adták át rendeltetésének. A gyerekek egy reggeli után innen indultak iskoláikba, délután pedig ide tértek vissza, de itt pihenhettek, szórakozhattak a munkájukat befejező vasutasok is, a vendégszobában pedig az átutazó társaiknak biztosítottak helyet. Az épület a forradalmi időkben a budapesti központ tulajdonába került, amely 1922-ben elhatározta az értékesítését, azonban a nyíregyházi vasutasok ezt megakadályozták és visszakerült hozzájuk. Ma a művelődés házaként és a könyvek birodalmaként szintén az ő szolgálatukban áll, de örömmel kitárja kapuit a nem vasutas látogatók előtt is.