Kitüntetéseket kaptak a Nyíregyházi Törvényszék dolgozói
Kitüntetéseket kaptak a Nyíregyházi Törvényszék dolgozói

A Bíróságok Napja alkalmából 2019. július 5-én rendezett ünnepség keretében ismerték el a Nyíregyházi Törvényszéken kimagasló teljesítményt nyújtó bírákat és igazságügyi alkalmazottakat.

Dr. Nyakó Zsuzsanna, a törvényszék elnöke köszöntő beszédében kiemelte, 150 éve annak, hogy létrejött az önálló bírói hivatás. 1869. július 15. napján hirdették ki a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikket, amely megalapozta a mai, XXI. században is működő bírósági szervezetet. Utalt arra, hogy ebben a törvényben határozták meg a bíróvá válás feltételeit, a rendszeres illetményt, az előmeneteli rendszert, az összeférhetetlenségi szabályokat, a maira emlékeztető módon.

Elismerésben részesült Türkné dr. Katona Anna, aki a Nyíregyházi Járásbíróságon 1988. július 1-től kiválóan áll helyt polgári ügyszakban, a címzetes törvényszéki bírói cím birtokosa is. A nyugalmazott bírósági dolgozókért végzett önkéntes közösségi munkájával az utódoknak az elődök szakmai tudását, emberi példamutatását segített átadni. 

Dr. Polyák Mónika a Nyíregyházi Járásbíróság büntető ügyszakos bírája fogalmazóként 1996. július 1-től dolgozott a Nyíregyházi Városi Bíróságon. Több éves bírósági titkári munkát követően 2001. április 1-jén nevezték ki bírónak. A bírói munkája mellett példamutató odaadással segíti a fogalmazók, bírósági titkárok, joghallgatók munkáját instruktor bíróként, mentorbíróként. Kiváló szakmai munkája és emberi helytállása teszi érdemessé az elismerésre.

Újváriné dr. Csűrös Gyöngyi bírói pályafutását 2012. április 1. napján kezdte meg a Nyíregyházi Járásbíróságon polgári ügyszakban. Az eddigi munkája során bizonyságot tett szakmai felkészültségéről, amely megalapozta az elismerését.

Dr. Kerezsi Éva a Mátészalkai Járásbíróság bírósági ügyintézőjeként, elnöki irodavezetőként a bíróság „motorja”. 1985-ben kezdte meg munkáját a Mátészalkai Városi Bíróságon.  Szakmai precizitással irányítja és nagy alázattal támogatja a járásbíróság elnökének, és a bíróság alkalmazottainak a munkáját is.

Dr. Horváth Géza pályafutása előadóként indult a Nyíregyházi Városi Bíróságon 1977. szeptember 1-jén. A fogalmazói, titkári gyakorlatot követően 1986. január 1-jén nevezték ki bírónak. 18 éven át volt büntető kollégiumvezető a Nyíregyházi Törvényszéken, kiválóan szervezte a megye büntető bíráinak szakmai munkáját a változó jogszabályi környezet kihívásai közepette. Oktatói, fogalmazó képzési tevékenysége során segítette a kollégák szakmai felkészültségét, a bíróvá válást és évtizedes bírói tanácsi tagsággal a bírósági igazgatás ellenőrzésében is nagy szerepet játszott.

Dr. Dallos Zoltán a Nyíregyházi Járásbíróság polgári ügyszakos bírája, az új generáció meghatározó tagja. Kimagasló szakmai felkészültsége, segítőkészsége, a bíróság közösségi életében játszott szerepe érdemessé teszi az elismerésre.

Dr. Gyüréné dr. Szombati Zsuzsanna a Nyíregyházi Törvényszék Gazdasági Kollégiumának meghatározó szakmai szereplője, bírói munkáját 1994. április 1-jén kezdte meg a Nyíregyházi Városi Bíróságon. Önképzése révén a cégügyek avatott ismerője.

Elismerésben részesült Körmendi Attila bírósági ügyintéző is, aki a megye személyzeti ügyeit a Bírák Etikai Kódexében megfogalmazottak szellemében olyan precizitással, lelkiismeretesen intézi, amely példaképül szolgál valamennyi alkalmazott számára.