Kitelepül a könyvtár a strandra

 Már az 1960-as években élvezhették a strandkönyvtár szolgáltatásait a Nyíregyházán nyaralók. Az intézmény ugyanis már több évtizeddel ezelőtt felismerte annak szükségességét. Bár az ötlet csak néhány évig volt sikeres, 2012-ben újraindult. Azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend, tavaly két hét alatt több mint ezren vették igénybe a Parkfürdőbe települt könyvtár nyújtotta szolgáltatásokat.

Népszerűsíteni az olvasást

A strandkönyvtárral a szervezők célja, egyrészt az olvasás népszerűsítése, továbbá hogy a városba látogató turisták és a strandolók számára egyfajta szellemi kikapcsolódást nyújtsanak. „A nehéz hétköznapok mellett nem biztos hogy jut annyi idő olvasásra, amennyit szeretnénk. A nyár, napozás, fürdőzés alatt kellemes kikapcsolódást tud nyújtani olvasgatni, lapozgatni a friss és népszerű napilapokat, színes magazinokat. Ezekkel kívánunk a strandolóknak kis kikapcsolódást nyújtani.” - mondta Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

Két hétig a Parkfürdőben

A strandkönyvtár július 11-től 29-ig hétköznap 10 és 18 óra között kínálja szolgáltatásait. A közel 300 kötetből, magazinból, napilapból álló kínálatot bármely strandoló egy rövid regisztrációt követően veheti igénybe.

Idegen nyelven is

A szervezők gondoltak a külföldről érkező turistákra is, így az olvasnivalók egy része idegen nyelvű. Továbbá a lengyel önkormányzattal sikerült megállapodást kötni is, így a lengyel vendégek anyanyelven kölcsönözhetnek olvasnivalót a strandkönyvtárból. Azok számára pedig, akik a belvárosban kívánnak kikapcsolódni, izgalmas programot kínál a könyvtár az elkövetkező napokra is.

Történelem, irodalom

Július 14-én 17 órára a történelem iránt érdeklődőket várják. Amikor is Alexej Tyivanyenkó professzor, a neves burjátországi Petőfi-kutató tart előadást a Petőfi-mítoszról. Július 15-én 16 órától pedig Ratkó József születésének 80. évfordulója alkalmából a Móricz Zsigmond Olvasókör tart megemlékezést.

Piszár Tünde

(Fotó: archív)