Kisvárda ismét a magyar színházak fővárosa lett

A magyar kultúra egybeöltésnek nevezte Vidnyánszky Attila, a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválját. A Nemzeti igazgatója a 90-es években még beregszászi rendezőként és direktorként vett részt a seregszemlén. Most azt mondta, itt nem az a lényeg honnan érkezik egy társulat, az a fontos, hogy mit hoz magával.

– A jó színházakra kíváncsiak a nézők, és elfogadták, amit mindig mondok, hogy egy egységes egésznek vagyunk a szerves részei. Az volna a jó, ha meg sem döccennének annak kapcsán, hogy külhoni területről jövünk, hanem csak az lenne a fontos, hogy jó, izgalmas, elgondolkodtató, érző színház jön – fogalmazott Vidnyánszky Attila.

 

„Itt a parkban játszottunk!”

 

A hivatalos megnyitó után a Nemzeti Színház társulata Tamás Áron Vitéz lélek című darabját mutatta be. A főszerepet az a Trill Zsolt alakította, aki 20 évvel ezelőtt még határon túli magyar színművészként járt Kisvárdára.

– Ez egy csodálatos időszaka volt a mi színházi életünknek. Volt 8-9 év benne, amikor itt igazi komoly előadások születtek, szuper fesztiválhangulat volt. Én csak remélem, hogy most is így van – tette hozzá Trill Zsolt.



Csak a szakmaiság számít!



22 társulat 25 előadását láthatják a színház szerelmesei Kisvárdán. A versenyprogramban részt vevő darabok meg is mérkőznek egymással. A zsűri úgy nyilatkozott, a pontozásnál a profizmus lesz a mérce.

– Csak és kizárólag a legmagasabb szakmai szintet és a szakmai fogások tisztaságát keressük, vagy legalábbis én ebből a szemszögből nézem a darabokat, egyébként semmilyen más elvárásom nincsen – mondta Keszég László, a zsűri elnöke.

 

Multikultúra magyarul

 

A közel 30 éves fesztivált eredetileg azért hozták létre, hogy a határon túli magyar színészek az anyaországban is be tudjanak mutatkozni. Bár a résztvevők többsége ma is határon túlról érkezik, egyre inkább a szakmaiságra helyeződött át a hangsúly

– Zömében határon túliak jönnek, ez igaz, de ez azt is jelenti, hogy sokkal multikulturálisabb lett az egész folyamat. Tehát az a fajta zártság, az a fajta izoláltság megszűnt. Szabadabb, ha úgy tetszik szakmaibb lett a fesztivál jellege szerintem az elmúlt évtizedek alatt – értékelte Árkos Árpád.

Június 23-ig várja az érdeklődőket a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja. A színes előadások mellett számos szakmai rendezvény és vitafórumot is tartanak. Szombaton gálaműsorral és díjkiosztóval zárul a találkozó.

Z. Pintye Zsolt