Kiss Róbert: Eddig 22-szer büntettek tömegközlekedési eszközökön, 27-szer üzletekben

A fiatalok mellett újra érintettebbek az idősebbek.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, 633-mal emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában. Elhunyt nyolc krónikus beteg. Az életkoruk 51 és 94 év között volt, és jellemzően szív- és érrendszeri alapbetegséggel küzdöttek évtizedek óta. Így már 694 fő hunyt el a pandémia kezdete óta. 4559-en gyógyultak meg. Az aktív fertőzöttek száma 14 246.

Korösszetételre változatlanul igaz, hogy a fiatalok vannak túlnyomó többségben, a 20–29 éves korosztály a leginkább érintett, de az ennél fiatalabb és idősebb korcsoport is egyre inkább érintett.

Sokkal több helyen kell viselni a maszkot a vírus terjedésének megakadályozása érdekében, a szórakozóhelyek 23 órai bezárása a csoportosulások megakadályozása miatt fontos – magyarázta. Számos rendelkezés a június 12-i jogrendben is szerepelt. Lényegi eltérés, hogy a hatósági házi karantén időtartama tíz napra csökkent.

Figyelemmel kísérik, hogy óvodákban, iskolákban is terjed-e a vírus, és helyben próbálják megelőzni azt – mondta Müller Cecília.

Eddig 49 esetben kellett büntetni Kiss Róbert rendőr alezredes közölte, hogy a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését 1823-an választották, online applikáción keresztül. A tömegközlekedési eszközökön eddig 22-szer, bevásárlóközpontokban 27 személlyel szemben kellett intézkedni azokkal szemben, akik nem tartották be az előírásokat.

Felvetődött a kérdés, hogy a D-vitamin segít-e a fertőzés leküzdésében? Müller Cecília elmondta, hogy általában ennek a vitaminnak a szintje alacsony a lakosságnál, de igaz, a D-vitamin valóban segít.

Még érdemes kihasználni a napfény erejét is, de ha valaki tablettában szeretné szedni, annak dózisáról konzultáljon a háziorvosával.

Arra a kérdésre, hogy a kontaktok további kontaktjaira milyen kötelezettség hárul, a főorvos azt mondta, őket nem tekintik már szoros kontaktnak, ezért nem szükséges a karanténba vonulásuk.

A tesztek elvégzését reagenshiány jelenleg nem fenyegeti – jelentette ki. Ugyanakkor a járványügyi okból végzett vizsgálatok minden esetben térítésmentesek.

A külföldről történő hazatérő magyar állampolgárokról elmondta, hogy a körükben kért vizsgálatok aránya három százalék körüli volt.

 

Forrás: hirado.hu