Kiss Eszter, Nyíregyháza versmondó bajnoka
A nyíregyházi lány már gyermekként is szerette a verseket, mára pedig versenyt is nyert vele. Kiss Eszter a nyíregyházi LIKE tehetségkutatóban lenyűgözte a közönséget és a zsűrit Váci Mihály versével, most pedig arról mesélt nekem, hogy került közel a költészethez, mi alapján választ verset és hogyan teszi azt sajátjává.

– Hogy szeretted meg a szavalást, már egészen gyermekkorod óta része volt az életednek?

– Igazából már egészen kiskorom óta mondok verseket, aztán így maradt és megszerettem: kisebbként, majd idősebbként is. A nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumba járok és a természettudományos tárgyak szeretete mellett mindig fontosak voltak a versek – még így, végzősként is.

 

GYŐZTES VERSMONDÓ

 

– A nyíregyházi LIKE tehetségkutatón első helyezést értél el vers és próza kategóriában. Mesélnél a produkciódról?

– Amit ezen a versenyen szavaltam az Váci Mihály A jövő irgalmáért című verse volt. Ez egy igazán fontos és mély gondolatokat feszegető vers. Elég aktuális a mai nap is, de ez nagyon sok versre elmondható. Gyakorlatilag látni benne, hogy a világ azóta sem változott, mióta Váci ezt megírta. Már korábban is mondtam ezt a verset, tehát nem volt ismeretlen, mondhatni nem egy új dolog volt a számomra. Valamiért megfogott ez a vers és éppen ezért gondoltuk úgy a felkészítő tanárommal, Varga Ildikóval, hogy ez mostanra biztosan megérett bennem, miért ne adhatnám ezt elő. Végül a sikere pedig hihetetlenül jó érzés volt.

– Jártál már a LIKE előtt szavalóversenyeken?

– Igen. Nagyon sok szavalóversenyen vettem már részt azelőtt is. Mind általános- és mind középiskolai tanulmányaim során is.

 

VÁCI ÉS ILLYÉS A NAGY KEDVENC

 

– Hogyan készülsz fel egy-egy előadásra?

– Először is mindig nagy dilemma, hogy melyik verset válasszam. Szerencsére nem egyedül kell döntenem. Aztán mindenekelőtt meg kell érteni a verset és fontos az is, hogy nekem mit mond. Nagyon nehéz úgy felkészülni egy verssel, hogy az nem az „enyém”, nem értem mit akar mondani. Aztán sajátomévá kell tenni szövegileg és mondandóját tekintve is. Ezek azok a dolgok, amik egyedül nem teljesen mennének. Nagyon sokat segít ebben a tanárom, Varga Ildikó.

– Mely szerzők, költők állnak közel hozzád?

– Nyíregyháza szülöttének, Váci Mihálynak az alkotásait nagyon kedvelem, az emberekhez szólnak, aktuális üzeneteket közölnek. Valamint Illyés Gyula a nagy kedvenc még.

 

KOMOLY DOLGOK FOGLALKOZTATJÁK

 

– Vannak kedvelt műfajaid az irodalmon belül?

– Nem mondanám, de jobb szeretek komolyabb, kissé szomorúbb verseket mondani. Olyanokat, amelyek komolyabb dolgokat írnak le.

– Mik a további terveid a szavalással kapcsolatban?

– Nagyon szeretek szavalni és szívesen folytatom, de csak alkalmak, ünnepségek kedvéért. Hobbi ez inkább számomra, komolyabb terveim, tehát életcélom egyelőre nincs vele.

– A vers-, prózaírás esetleg foglalkoztat majd a későbbiekben?

– Soha sem próbálkoztam még ilyesmivel: szerintem az nem nekem való. Szívesebben mondom inkább. (mosolyog)

Farkas Fanni