Kismalacot kaptak ajándékba
Közel nyolcvan család kapott 1-1 kismalacot és hozzájuk darabonként 40 kilogramm takarmányt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Székelyen a Minden gyerek lakjon jól! Alapítvány jóvoltából. A településen Hegedűs Zsuzsa adta át a rászorulóknak az adományt. A kuratóriumi elnök elmondta, idén 37 településen több mint 2 ezer családnak biztosítanak úgynevezett mini háztáji lehetőséget.

Alaposan megnézte az ajándékba hozott malacokat a székelyi Pakró János. A férfi nagyon örült, hogy kapnak egy kisállatot, mert feleségével és egy kislányával együtt egyetlen fizetésből élnek. Azt mondta, azzal is tisztában van, hogyan kell felhizlalni.

– Tudom, mert volt régebben apáméknak, s így tudom, hogyan kell nevelni, meg neveltem már nemcsak malacot, hanem mindenféle jószágot is – mondta.

Az élő ajándékot Hegedűs Zsuzsa adta át a rászorulóknak a Hit Gyülekezet Szeretetszolgálata segítségével. A Minden gyerek lakjon jól! Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, összesen 78 hátrányos helyzetű család számára vettek egy-egy malacot és ehhez még 40 kilogramm tápot adtak. Az alapítvány az adomány és a korábbi kiosztott vetőmagok biztosításával azt szeretné elérni, hogy egyetlen gyermek se éhezzen az országban.

– Társadalmi méretekben nincs éhezés, és azt gondolom, hogy ameddig most eljutottunk, és ebben a közmunkaprogram is kulcskérdés, aminek szintén én dolgoztam ki 2010 előtt a stratégiáját – mondta. – Szegénység van, még azt is lehet mondani, hogy mélyszegénység, a nyomor az lecsökkent.

Hegedűs Zsuzsa hozzáfűzte, a Minden gyerek lakjon jól! Alapítvány 37 településen 2069 család számára biztosított eddig vetőmagot és kisállatokat. A vetőmagcsomagokat március 20. és április 10. között összesen 280 településen 20 619 család részére osztották szét. Tavaly összesen 2079 család számára közel 80 ezer napos állatot és 110 választási malacot biztosítottak.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: MTI)