Kisállat börze várja vasárnap az érdeklődőket a Kertvárosi Piactéren

Szárnyasok és házi kedvencek keresik gazdájukat vasárnap a Kertvárosi Piactéren. A NYÍRVV Nonprofit Kft. 20 asztallal készült az eseményre.

Nem előzmények nélküli, de hagyományteremtő szándékkal rendezik meg vasárnap a kisállat börzét reggel 6 és 14 óra között, az Esélycentrummal szemben található piacon. Tavaly már három alkalommal találkoztak az árusok és vásárlók. A programot lakossági kezdeményezésre szervezte meg ismét a NYÍRVV.

„Elsősorban díszállatokról van itt szó, madarak, kis rágcsálók és a hozzá kapcsolódó kiegészítők, eledelek, játékok. Mindenképpen állatorvosi papírokkal szükséges megjelenni, ha valaki kutyát vagy macskát szeretne eladni egy ilyen börzén. Nagyon szigorúak a szabályaink, tehát bárki nem hozhat otthonról csak úgy el egy kiskutyát. Minden alkalommal állatorvosi jelenlét mellett működik a börze. Ez egy olyan színtér, ami a felelősségteljes állattartók színtere. Azok, akik illegális szaporítók, esetleg az otthoni elszaporodott állatokat akarják csak úgy valahol eladni, őket sajnos nem tudjuk fogadni, ugyanis minden esetben állatorvosok, szakhatóság által igazolt dokumentumokkal szükséges megjelenni az ottani árusoknak. Esetleg, ha valaki nem rendelkezik a papírokkal, akkor a helyszíni állatorvos fogja eldönteni, hogy az illető az állataival maradhat, avagy kirakhatja az állatait.” – figyelmeztetett Kovalecz Róbert, a NYÍRVV irodavezetője.

Kutyát csupán mikrochippel és az oltásokat igazoló kiskönyvvel lehet eladni, melyet minden alkalommal ellenőriz a hatósági állatorvos. A madarak esetében is szakembertől származó bizonyítvány vagy állattartói nyilatkozat szükséges. A tervek szerint a jövőben minden hónap második vasárnapján lehetőséget biztosítanak a találkozóra. A vásárlók részére ingyenes a belépés, csupán az árusoknak kell jelképes összeget fizetniük a Fokos utcai piacon.