Kis patások a kifutóban
Kis patások a kifutóban, már a Nyíregyházi Állatpark látogatói is láthatják az idén született afrikai állatokat. A különböző fajú antilop borjak eleinte anyjuk mellett cseperedtek, most, hogy megerősödtek már kiengedték a többi állat közé az Afrika kifutóba.

Többféle kis patás is született idén a Nyíregyházi Állatparkban. A Tarzan ösvénye melletti istállókban az antilopok közül fekete lóantilop és nyársas antilop is napvilágot látott. Az apróságok születésük után minden idejüket anyjuk mellett töltötték, a többiektől elkülönítve cseperedtek. A Sóstón született kis patások a több hektáros Afrika kifutóban csak akkor foglalhatják el helyüket, ha már kellőképpen megerősödnek, és alkalmassá válnak arra, hogy más állatokkal együtt töltsék a mindennapokat.

EGYÜTT A KIFUTÓBAN

A kis nyársas antilopot és fekete antilopot először fajtársaikkal szoktatták össze, majd kiköltözhettek a fekete kontinensre jellemző többi növényevő állatok közé, ahol úgy élhetnek együtt, mint a természetben.
Aki eljön ide hozzánk, a Nyíregyházi Állatparkba, egy bambuszösvényen keresztül több méter magasságból láthatja ezeket a ritka patásokat – mondta Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője. - Innen fentről jól látható, hogy, bár hatalmas csapatokban élnek ezek a növényevők, mindenkinek megvan a maga kedvenc területe, ők a nap nagy részét külön-külön töltik. A fekete lóantilopok kedvenc helye egy hatalmas nagy domb, onnan szeretnek letekinteni a többiekre, míg például az oryx antilopok inkább az árnyas, hűvös helyeket részesítik előnyben.

HAMAR MEGNŐNEK AZ APRÓSÁGOK

Az apró patások most már csupán kisebbek, de már nem esetlenek a kifejlett állatok között. A kis fekete lóantilop, amellett, hogy még növekszik, színt is vált majd, mély, vörösesbarna szőrzete ivarérett korára megfeketedik, és a szarva is hatalmasra nő majd. A nyársas antilop apróságnál, ahogyan nő, egyre kifejezettebbé válik a fehér pofán látható fekete maszk, és ez az állat még sokáig növekszik, kifejlett bikaként tömege a 240 kilogrammot is elérheti. A most még apró patások az antilopok mellett nagy kudukkal, grevy zebrákkal, és Rotchild-zsiráfokkal együtt tölthetik mindennapjaikat Sóstón a szavannákat idéző Afrika kifutóban.

F.A.

(Fotó: Facebook)