Királynő lehet a nyíregyházi lány

Kántor Bianka már a Magyarország szépe verseny döntősei között van. (Megjelent a Nyíregyházi Napló június 22-ei számában.)


Alig néhány hét és kiderül, ki képviselheti hazánkat a világ legnépszerűbb, legnagyobb és legnézettebb szépségversenyén, a Miss Worldön, decemberben, Kínában. A hazai döntőben, a félezer lány közül, a válogatókat követően most már csak húszan várnak arra, hogy július 8-án megmérettessék magukat. Szerencsére, itt is lesz kiért izgulnunk, hiszen a legszebbek közé bekerült a nyíregyházi Kántor Bianka is.

A Miss World a világ egyik legnevesebb szépségversenye, amelynek nemzetközi döntőjét több mint 200 országban közvetítik élőben. Az ottani részvétel feltétele, hogy az adott ország indulója megnyerje a hazai versenyt. Magyarországon májusban tartották meg az idei Miss World Hungary szépségverseny válogatóját, ahonnan végül 20 lány jutott tovább a Duna Televízió által is közvetített, július 8-ai döntőbe. Idén végre nyíregyházi esélyes is lesz az indulók között, méghozzá a 18 éves Kántor Bianka. (Fekszi Szimonetta a másik megyei lány.)

Hatévesen kezdte

– Hatéves koromban indultam először szépségversenyen, mert szerettem volna egy kis önbizalmat szerezni és ebben a családom is támogatott, biztattak, hogy próbáljam meg – kezdte Bianka. – Akkor a negyedik helyezést értem el, csalódott is voltam emiatt, de úgy döntöttem, hogy mégis folytatom. Ezt követően aztán sorra jöttek a versenyek és mindegyiken sikerült nyernem, ami óriási pluszt adott nekem. Persze, ezek csak helyi szintű megmérettetések voltak és ezért az első után több mint tíz évvel úgy döntöttem, hogy országos versenyben is elindulok, hátha sikerül helyezést elérnem. El is küldtem a jelentkezésemet a Miss World Hungary szépségversenyre. Részt vettem egy előválogatón, ahol a szakmai zsűri kiválasztott, és behívott egy személyes castingra. Azon is sikerült túljutnom és végül – 20 lánnyal együtt – meghívást kaptam a verseny előtti táborba. Mikor ezt megtudtam, nagyon boldog voltam és el sem akartam hinni...

Kedvence a töltött káposzta

– Nagyon sokat készülök a versenyre, szeptember óta folyamatosan sportolok, edzek, hiszen előfordulhat, hogy egy nap 16 órát kell állni, és ezt végig kell tudni csinálni. Nincs olyan, hogy fáradt vagyok, leülök. Fizikailag és mentálisan is ott kell lennem. A kedvenc ételem a pörkölt és a töltött káposzta, de ilyenkor az étkezésre is nagyon oda kell figyelni. Igazából ehetek bármit, de nem mindegy, hogy mikor és milyen arányban.

Az utcán is gratulálnak

– Mióta bemutatták a finálé húsz résztvevőjét, nagyon sokan megkeresnek, felhívnak, gratulálnak. Ha végigsétálok a főtéren, megismernek, odajönnek hozzám. Ez rengeteg erőt ad nekem, de persze a legnagyobb támaszom a családom, akik mindenben támogatnak.

„Ritmikus gimnasztikával készülök”

– A táborban további alversenyeket rendeznek. Ilyen forduló például a Miss Bikini vagy a Miss Talent, melyek alkalmával egy-egy lánytól búcsút is vesznek, így végül a július 8-án megrendezendő döntőbe csak a Top 16 kerülhet be. A Miss Talenten mindenkinek elő kell állni egy saját produkcióval, amit bemutatnak a szakmai zsűrinek. Én ritmikus gimnasztikázni fogok, ami nagyon közel áll a szívemhez. Sajnos nyolcadikos koromban lesérültem, ezért nem folytathattam versenyszerűen, de most újra bevállalom.

Biankáék vasárnap költöznek be a visegrádi táborba, ahol két héten keresztül folyamatosan készülnek majd a hazai verseny döntőjére. Ő azt mondja, már most látszik, hogy nagyon jó kezekbe kerültek, a szervezők mindenre odafigyelnek, és a legjobbat hozzák majd ki belőlük.

Segíteni szeretne

– A Miss World Hungary szépségversennyel persze az az egyik legfőbb célom, hogy én képviselhessem majd Magyarországot a világversenyen, de azt is tudom, ez akkora elismerést jelenthetne, ami segítene abban, hogy másokat is támogatni tudjak. Rendszeresen látogatok egy helyi iskolát, ahol Down-szindrómás gyerekekkel foglalkozom. Ott egy kislány már nagyon a szívemhez nőtt, neki szeretnék segíteni. Bár az intézményben rendelkezésre állnak azok a tárgyi feltételek, amelyekkel ezeket a gyerekeket fejleszteni tudják, de még többre lenne szükség. Őt és az iskolát szeretném támogatni.

Alázat és megbízhatóság

Mi kell ahhoz, hogy valaki szépségkirálynő legyen?

– Alázat, megbízhatóság, megértés és befogadás – vallja Bianka. Benne pedig, kétségkívül megvan mindez. Bár sorra kapja a gratulációkat, szerényen viseli mindezt és nem felejti el azokat, akik mindvégig támogatták, hogy eljusson idáig: a családja és a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, ahol a napokban érettségizett turizmus és vendéglátás szakon.

Nagy álma, hogy egyszer műsorvezető lehessen, de most a legfőbb vágya, hogy újra szerencsét hozzon neki a 8-as szám és lehetőséget kapjon arra, hogy képviselje hazánkat a világversenyen.


Bruszel Dóra