Királyi ajtó vezet a szentélyhez

Az aranyozott, művészien kivitelzett ajtó kétrészes, és az angyali üdvözlet jelenete látható rajta. Pénteken délután szerelték fel a mesterek a székesegyházban. Az ikonnal díszített ajtó az ikonosztáz, azaz a szentképfal része.

 

Az ikon ablak a mennyországra

 

A görögkatolikus templomokban ugyanis a szentélyt és a templom hajóját egy különleges, képes fal választja el egymástól. Az ikonosztázon a templom névadó szentje mellett mindig Jézus Krisztus, valamint Szűz Mária látható, illetve Jézus életének legfontosabb történései, illetve passiója. A szentképfalnak a szentháromságra utalva három bejárata van. A királyi ajtót a középsőre szerelték fel. Ezen az ajtón a liturgia közben csak a pap közlekedhet. Az ikonosztáz másik két bejáratát úgynevezett diakónus ajtónak hívják, a ministránsok, felszentelés előtt álló papok, segítők ezeket használhatják.

 

Diakónus ajtók is készülnek

 

Mint kiderült a közeljövőben két diakónus ajtóval is gazdagodik majd a belvárosi görögkatolikus székesegyház. Molnár Zoltán, a templom parókusa arról is beszámolt, hogy a szentképfal ikonjait is felújították. A munkálatokban nagy szerepet vállalt Seres Tamás, festő- és restaurátorművész. Ő festette a királyi ajtó ikonjait és a szentképfal többi elemének felújítása is az ő munkája.

Z. Pintye Zsolt