Kiosztották a Kabay János-díjakat – 1976 óta adják át az elismerést

Az elismeréssel egyben az adott szakember életútját is elismerik. Gubik László a MTESZ megyei egyesületének elnöke elmondta, nagy öröm számára, hogy idén is átadhatja a díjakat.

A MTESZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesület 1976 óta adja át a Kabay díjakat az arra érdemeseknek, megbecsülés céljából. Igaz, hogy egy időben szünetelt a díj kiosztása, de ezen a rendezvényen 36. alkalommal kerül sor a díjnak átadására. A 75. személy részesül ebben a díjban.

Az egyik Kabay János-díjat Kovács Ferencné, a Bátor-TEX Kft. ügyvezetője, a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület tagja kapta.

Kabay János-díjjal ismerték el Kulcsár Attila építész munkásságát is; több általa tervezett épület található Nyíregyházán. Az ő nevéhez fűződik többek között a Nyíregyházi Egyetem C épülete és a Vay Ádám körúton található Piros ház is.

20 évig a Debreceni Egyetemen építészetet oktattam, sőt a Nyíregyházi Egyetem C épületét is én terveztem. A munkásságom miatt kaptam figyelmet, és ez a Kabay János díj a jutalom. Az építész kamara elnöke és vezetője is voltam, a megyei építészet koordinálója, valamint az árvízi helyreállítások tervezője és szervezője. Az Építéstudományi Egyesületnek, a magyar építőipar szerkesztőségének is tagja vagyok. Elsődleges feladatom a cikkek megírása, ajánlása, valamint mentora voltam rengeteg diáknak is.

– mondta el Kulcsár Attila.

Az idei évben először a Kabay János-díjak mellett Életmű Díjat is kiosztottak. Ezt az elismerést korábbi MTESZ egyesületi tagok kaphatják. Az első Életmű Díjat Dr. Török István vehette át.