Kiokosították a zebrát a Korányin – Villogni kezd, ha rálépünk!

 

Nagyon veszélyes ez a helyszín egyébként, engem már majdnem elütöttek itt.

– feleli egy nyugdíjas hölgy, amikor azt kérdezik tőle, mennyire veszélyes átkelni a Korányin, a temető és a piac között.

Van, hogy elindul az ember és egy autós az orrunk előtt elmegy.

– feleli egy másik. Tény, hogy a négy sávos úton több ezer autó fordul meg naponta erre, a piac, a temető, valamint a bevásárlóközpont között pedig számos gyalogos közlekedik. Emiatt gyakori itt a gázolás is. Legutóbb október közepén két nyugdíjas hölgyet ütött el egy figyelmetlen sofőr. Mindkét sérültet kórházba kellett szállítani.

További képekért kattintson a fotóra!

Ez az első okos zebra a városban

A mai naptól villogó jelzés figyelmezteti az autósokat ennél a zebránál, annak érdekében, hogy körültekintőbben közlekedjenek. Az intelligens gyalogosvédelmi rendszert a Generali a Biztonságért Alapítvány finanszírozta.

Fokozottan védi a gyalogosokat, hiszen amint lelépnek a zebrára, az úttestre egy aszfaltba épített villogó hívja fel az autósok figyelmét arra, hogy itt egy gyalogos kel át és érdemes megállni.

– fogalmazott Olt Boglárka, az alapítvány képviselője.

Pályázni kellett

Az alapítványnál pályázni lehetett az okos zebrára. Az idei 22 millió forintos keretükből az ország 10 pontján alakítottak ki ilyen modern gyalogos-átkelőhelyeket. A zebrát a város polgármestere is tesztelte kedd délelőtt. Dr. Kovács Ferenc azt mondta, ha a villogó fény beválik, a város más pontjain is alkalmazni fogják.

Azért választottuk ezt a helyet, mert itt valóban egy több sávos út van, nagy a személygépkocsi forgalom és nagy a gyalogos forgalom is. Itt a piac, a temető, a SPAR és a baleseti statisztikák alapján is ezt igazolják, amit a rendőrségtől mindig megkapunk. Egyébként ezért is festettünk piros zebrát ezelőtt 2-3 évvel, de ez nem volt elég hatásos. Azt reméljük, hogy ez az okos zebra, amit most tesztelünk, beválik. Ha így lesz, akkor ezt máshol is szeretnénk alkalmazni, természetesen a legbalesetveszélyesebb helyeken.

– tette hozzá Dr.. Kovács Ferenc, polgármester.

Debrecenben már bevált

Hasonló okos zebrát Debrecenben már telepítettek. Ott beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A felmérések szerint az autósok sokkal gyakrabban álltak meg átengedni a gyalogosokat a villogó fény hatására.

 

Z. Pintye Zsolt