Kinyitott a hulladékudvar - Szigorú szabályokkal, de működik a Kerék utcai telep
Kinyitott a hulladékudvar - Szigorú szabályokkal, de működik a Kerék utcai telep

Újra kinyitott a Kerék utcai hulladékudvar. Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a járványveszély miatt zárta be korábban az udvarokat, most azonban szigorú szabályok mellett keddtől újra kinyitották az egyik telepet. Fontos kiemelni, hogy a hulladék elhelyezéséről mindenkinek magának kell gondoskodni, a rakodásban nem segít jelenleg a társaság személyzete.

Március 23-án ideiglenes bezárták a Korányi Frigyes és Kerék utcai hulladékudvarokat Nyíregyházán. Sem a személyes ügyintézés, sem a hulladék leadása nem volt elérhető az elmúlt napokban.

Ugyan így nem adható át lakossági hulladék a nyíregyháza-orosi hulladékkezlő telepünkön. Mindennek az volt az oka, hogy igyekszünk nem arra bátorítani a lakosságot, hogy nagy számban keresse fel ezeket a helyeket, mivel ott a hulladékkezelés miatt egyébként is - én úgy gondolom -, hogy fokozott a fertőzésveszély. Igyekszünk azt elkerülni, hogy ott emberek gyülekezzenek, illetve akár a mi kollégáink is megfertőződhessenek. Azt mindenkinek tudnia kell, hogy a hulladék közszolgáltatás, tehát a heti egyszeri 120 literes edény elszállítása, azt minden körülmények között biztosítanunk kell és biztosítani is fogjuk.

- mondta Éberhadt Gábor ügyvezető.

A társaság továbbra is elszállítja a háztartásoknál keletkező zöld, vegyes és szelektíven gyűjtött hulladékot is. Egy építkezés vagy nagyobb kerti munkálatok idején természetesen nagyobb mennyiségű szemét is összegyűlhet, de ezt egy évig mindenki tárolhatja a saját udvarán, közölte Éberhardt Gábor.

Szigorú szabályok mellett újra üzemelnek

Április hetedikén, kedden, viszont szigorú feltételek mellett újra kinyitott a kerék utcai hulladékudvar. Hétfőtől péntekig reggel hét óra és délután három között mehetnek azok az ügyfelek, akik fizetik a közszolgálati díjat. A szabályok értelmében egyszerre legfeljebb két autó, illetve két ügyfél tartózkodhat a telepen, a kezelőszemélyzettől másfél méteres távolságot kell tartani, illetve a beszállított hulladék konténerbe helyezéséről mindenkinek maga kell gondoskodnia, a hulladékudvar munkatársai jelenleg nem tudnak segíteni.

Folytatódnak a járványügyi intézkedések

A társaság továbbra is fertőtleníti az 1100 literes hulladékgyűjtő edényeket Nyíregyházán, a járványhelyzet miatt más változást is tapasztalhat a lakosság, például néhány helyen megszüntették a hulladékszigetet.

Nyíregyházán néhány további speciális intézkedést is tettünk, vannak olyan hulladékszigetek a városban, vagyis csak voltak, amelyeket lehetetlen volt tisztán tartani, bármennyiszer gyűjtöttük össze, azt mindig telerakták a tisztelt lakosok és ha még szelektív hulladékkal rakták volna tele az nem is lett volna gond, ellenben minden olyan egyéb bomló, szerves anyagot tartalmazó hulladékot is ebbe az edényekbe raktak, amelyek nem odavalóak, járványveszélyt jelentenek.

- tette hozzá az ügyvezető.

A társaság kérése a lakosságtól

 Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. arra kéri a lakosságot, hogy ebben a rendkívüli helyzetben gondolja át, hogy valóban szükséges-e a hulladékudvart használni, illetve a vírus terjedése érdekében fokozottan tartsák be a higiéniai szabályokat a telepen. A most bevezetett új szabályok miatt a hulladékudvarba történő belépés több időt vehet igénybe, a várakozás ideje alatt arra kérik az ügyfeleket, hogy tartózkodjanak a gépjárművükben, illetve mindenki gondoskodjon a védőeszközről és a kézfertőtlenítésről.