Kilencedik éve: Mozdulj Nyíregyháza!

Február 7-én folytatódik az ingyenes, önkormányzati mozgásprogram-sorozat.

„Újdonságként a szombat délelőtt a nyíregyháziaké lesz az Eissmann Városi Uszodában, már összesen 9 helyen szervezünk gerinctornát az igények alapján, köztük a felújított tornatermekben, 6 eseménnyel az időseknek kedveskedünk, bevonjuk a középiskolásokat és az egyetemet, megnyitjuk az Atlétikai Centrumot, és most is érkeznek fitneszsztárok nagy, közös mozgásokra” – jelentette be közösségi oldalán dr. Kovács Ferenc polgármester. A részletekről a városi sportreferenst, Hornyák Enikőt kérdeztük.

Kilencedik évébe lépett a Mozdulj Nyíregyháza! A plakátra lassan nem férnek a mozgáselemek, ezért némi részletezésre kértük a sportreferenst, aki kiemelte: nem volt egyszerű a mai napig érvényben lévő Covid-szabályozások miatt véglegesíteni a programot, de abból indultak ki, hogy amit ősszel már meg lehetett offline módon szervezni, most is a kínálat része. Sőt, bővült is a program!

Gerinctorna, kilenc helyszínen

– Az igényeket figyelembe véve nő állandóan a helyszínek száma, amit a folyamatos felújítások is lehetővé tesznek. Jó példa erre a hallatlanul népszerű gerinctorna. A Zrínyiben egy idő után alig fértek az érdeklődők, s ma már 9 helyszínen van rá lehetőség! Például újra a frissen felújított orosi és sóstóhegyi iskolai tornatermekben, de a modernizálási folyamat lezárásával bekapcsolódik Borbánya is. Ehhez köthető hír, hogy a Móricz iskolában márciusban, a Vasváriban pedig áprilisban kezdhetnek, hiszen a felújítássorozat ezeken a helyszíneken folytatódik. A cél az, hogy mindenki a saját lakóhelyéhez minél közelebb férjen hozzá ehhez a mozgásformához – emelte ki Hornyák Enikő.

Valóban minden korosztálynak

A gerinctorna mellett számos olyan van, amit kifejezetten az idősebb korosztálynak kínálnak. A programot böngészve látható, hogy a délelőttök jellemzően a senioroké. Esésmegelőzés, tartásjavítás, csontritkulás mozgásprogram, senior táncház és senior örömtánc, vízi torna – de emellett rengeteg ajánlott nekik (is), a már hagyományos nordic walking foglalkozásoktól kezdve az úszásig. – Egy vadonatúj, kifejezetten generációs programelem is elindul: a Nyíregyházi Egyetem a főszervezője a Mozdulj középiskolás! sorozatnak. A sportfarsanggal, korizással, focival, röpivel, kosárral teljes kínálat ráadásként beleszámít az iskolák eredményességi pontrendszerébe is – részletezte. Egyben felhívta a figyelmet arra is, hogy továbbra is élnek a gyerekeknek suli utánra szervezett „Mozduljka” programok (zenés gyermektorna, kölyök atlétika, prevenciós torna, gyermektánc) és a közös családi sportprogramok (tollas, asztalitenisz, teke, lövészet, kori).

Uszoda, jégpálya, Atlétikai Centrum

A városlakók e program keretében is tesztelhetik a sportos intézményrendszer frissen elkészült épületeit. A családi korizásra továbbra is van lehetőség előzetes bejelentkezés alapján az évek óta népszerű Városi Jégpályán. – Új elem azonban az Eissmann Városi Uszodában két szombat délelőtti foglalkozás. Kilenc órától családi úszás, tíz órától felnőtt vízi torna szerepel a kínálatban, s természetesen egyénileg is lehet használni közben az ötvenes medencét. A Közép-Európában egyedi Atlétikai Centrum több termét is tesztelhetik (Fitt-jóga, családi tollas, kölyök atlétika), és a hidegebb időszakban, egészen április végéig csütörtökönként este héttől közösségi futás keretében váltócipővel azt a fedett rekortánt is lehet használni, amelyen a felnőtt országos bajnokságot rendezik!

Fitt-események, sztárokkal

A táblázatot fürkészve az is kiderül, hogy sztárokból ebben a május 29-ig tartó félévben sem lesz hiány, hiszen a Continental Arénában 3 fitneszguru is közös mozgásélményre hívja a nyíregyháziakat. Február 22-én Fitt-kedd Katus Attilával, március 8-án Fitt-nőnap Béres Alexandrával, március 26-án Fitt-város Rubint Rékával. – S még két hagyományos sportrendezvény is a tervek része: az április 16-i Nyuszi futás és a május 14-i Bringa Piknik. Reméljük, az aktuális szabályok is lehetővé teszik mindezeket. Egyben tisztelettel kérjük a városlakókat a járványügyi előírások maradéktalan betartására, mindannyiunk érdekében. Az iskoláknál például a saját házirendben foglaltak is irányadóak, így a tornatermi foglalkozásokra érvényes oltási igazolvánnyal lehet belépni és a közösségi tereken a maszkhasználat is előírás. Vigyázzunk magunkra és egymásra, jó egészséget és szép sportélményeket kívánunk erre a félévre is! – zárta Hornyák Enikő sportreferens.